La Coordinadora de Les Moles vol parlar amb Puig, Dalmau, Mollà i España sobre Puerto Mediterráneo

L'entitat, que exigeix que el Consell recórrega contra la sentència del TSJ favorable a Intu, lamenta que espera una cita "des de la legislatura passada" amb el president valencià mentre que aquest sí que s'ha reunit amb el representant de la multinacional
28 octubre 2019 17:49h
L'organització en defensa del territori també vol explicar als dirigents valencians el seu projecte per al Paratge Natural de Les Moles. / COORDINADORA PER LA PROTECCIÓ DE LES MOLES

VALÈNCIA. La Coordinadora per la Protecció de Les Moles ha sol·licitat una reunió amb el president de la Generalitat, Ximo Puig; el vicepresident segon i conseller d'Arquitectura Bioclimàtica, Rubén M. Dalmau; la consellera d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el conseller de Política Territorial i Mobilitat, Arcadi España, per a traslladar-los la seua preocupació per l'afecció mediambiental, econòmica i social que suposaria l'acceptació de la sentència del TSJ sobre Puerto Mediterráneo i la implantació del projecte de la multinacional estrangera Intu en terrenys d'aquest paratge natural a Paterna.

L'entitat aprofita per a retraure a Puig que estan esperant a reunir-se amb ell "des de la legislatura passada", mentre que el president "sí que s'ha reunit amb el representant de la multinacional estrangera".

La Coordinadora, que ha aconseguit l'adhesió de més de 60 organitzacions al manifest en defensa de la inclusió de Les Moles al Parc Natural del Túria –actualment en tramitació en la conselleria de Mollà–, ha destacat el rebuig a Intu que recentment han expressat la patronal del comerç i la majoria d'ajuntaments de la comarca, molts d'ells governats pels socialistes. L'entitat argumenta que, "a més de la destrucció del medi ambient, es tracta també de la destrucció de l'estructura comercial de la comarca, fet que suposaria un augment de l'atur estructural i inestabilitat econòmica". Així s'ha manifestat el portaveu de la Coordinadora, Fermín Poveda, que ha explicat que per a la seua entitat "només queda el camí del recurs a la sentència del TSJ i arribar fins on faça falta per a evitar aquesta aberració".

Adaptar les polítiques a la situació d'emergència climàtica

L'organització en defensa del territori també vol explicar als dirigents valencians el seu projecte per al Paratge Natural de Les Moles. El seu pla preveu, d'una banda, mantindre els usos que en aquests moments té el paratge –ciclisme, BTTX, running, pràctica de crossfit, senderisme i passeig de gossos–, i, de l'altra, posar en valor el patrimoni històric i antropològic –com ara els cultius de secà, refugis de pastor, rodes de molí, coves-habitatge i trinxeres–.

Per a la Coordinadora per la Protecció de Les Moles, cal un canvi en les polítiques urbanístiques per a adaptar-les al nou context sociocultural i fer-les concordes a la Declaració d'Emergència Climàtica signada recentment per Puig. "Fer polítiques d'aparador en el tema mediambiental i deixar en paper banyat la declaració d'emergència climàtica té molt curt recorregut polític", lamenta l'entitat. 

"Intu Mediterrani no té cabuda en la Declaració d'Emergència Climàtica", sentencia la Coordinadora, que denuncia que aquest projecte "trenca l'equilibri i l'estabilitat d'una comarca amb saturació de centres comercials i excés de trànsit rodat". Per contra, l'entitat considera que cal "potenciar i definir espais naturals on desenvolupar un oci no lligat al consum, un oci basat en activitats saludables per a les persones i el medi ambient". Per això, la Coordinadora es mostra convençuda que el seu projecte per al paratge natural "s'adapta perfectament a l'esperit del Botànic i representa el canvi que tanta il·lusió està generant entre la ciutadania".

Una campanya per a forçar la decisió del Consell

Des de la Coordinadora no entenen "els dubtes" de Puig a l'hora de recórrer contra una sentència que dona la raó, parcialment, a Intu. A més, remarquen que la multinacional estrangera ha manifestat que exigirà 150 milions d'euros. "Si no es recorre contra la sentència, a més de l'atemptat ecològic i la destrucció d'ocupació que suposaria la instal·lació de Puerto Mediterráneo, es donaria la paradoxa que ho hauríem de pagar els valencians i valencianes", exposa la Coordinadora. Per això, Poveda ha reiterat que només és possible pensar en el recurs i la protecció de l'espai. La Coordinadora ha anunciat també aquest dilluns que llançarà una campanya pròximament per a forçar el Consell a presentar el recurs.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next