Diari La Veu del País Valencià
El cooperativisme valencià és el tercer més potent de l’Estat

VALÈNCIA. La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) ha celebrat aquest dimarts la jornada commemorativa del Dia Mundial del Cooperativisme del 2019, que se celebra a tot el món el primer dissabte del mes de juliol. Segons ha informat Concoval, el País Valencià compta ja amb 2.435 cooperatives i amb una facturació en vendes de més de quasi 6.500 milions i mig d’euros.

Així, el cooperativisme representa el 6,2% del PIB al territori, i és el tercer més potent d’Espanya per nombre d’empreses i d’ocupació. S’estima que dos milions i mig de persones formen part d’alguna cooperativa valenciana, la qual cosa equival al 50% de la població d’aquest territori; és a dir, un de cada dos valencians és cooperativista.

Quant a l’ocupació, el 84% de les persones treballadores de les cooperatives són indefinits, i un 49% són dones. D’altra banda, el País Valencià va ser el territori que més persones va incorporar com a sòcies a noves cooperatives el 2018 –quasi el 30% del total de noves incorporacions a tot l’Estat–, de manera que es confirma una tendència alcista que ve donada des del 2015, i destaca el fet que és València la demarcació de l’Estat amb més persones treballant en cooperatives.

Celebració del dia mundial del cooperativisme

L’esdeveniment té el seu origen en el missatge que anualment difonen de manera conjunta l’Organització de Nacions Unides (ONU) i l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI). Enguany, les cooperatives de tot el món, com a empreses centrades en les persones i caracteritzades per un control democràtic que dona prioritat al desenvolupament humà, se sumen al repte de contribuir a un futur en el qual hi haja treball digne per a totes les persones i, coincidint amb el centenari de l’Organització Internacional del Treball (OIT), han triat com a lema ‘Cooperatives per un treball digne’.

Durant la jornada s’ha defensat la idea que les cooperatives valencianes han demostrat que són empreses que contribueixen a crear un ambient de treball digne i han de continuar creant oportunitats d’ocupació estable i de qualitat per a fer-ho més sostenible. Emili Villaescusa, president de la Confederació, ha destacat: “Les cooperatives no mirem cap a un altre costat. Parlem de treball i estem parlant de dignitat”.

En aquest sentit, el fet que els organismes oficials com l’ONU i l’OIT reconeguen el paper del cooperativisme en els grans reptes globals, per a Villaescusa, “ha de ser un motiu de satisfacció de totes les cooperatives perquè la nostra manera de fer Economia fa que el món siga millor. I no és poca cosa”.

La sessió ha sigut inaugurada per l’alcalde de València, Joan Ribó, qui ha destacat que “el cooperativisme garanteix més i millor el treball digne en aquests temps de precarietat. Les cooperatives són una alternativa necessària i es vol que València siga una terra on sorgisquen noves iniciatives cooperatives”. A més, ha reconegut que “queda molt de marge per a incentivar aquest model empresarial”. Després de la inauguració, s’han pronunciat una sèrie de conferencies sobre el treball digne i el món cooperativista.

Villaescusa ha destacat durant la seua intervenció en la clausura de la jornada que les cooperatives parlen “de la humanització de les empreses, demanda llançada des de Nacions Unides; doncs bé, això és precisament el que les cooperatives porten fent des de fa més de 200 anys”. Per al president de Concoval, les cooperatives són “l’economia de les persones, per a les persones i amb les persones, i el treball digne és una de les primeres aspiracions de les cooperatives”.

Noves mesures per a fomentar el cooperativisme

Per part seua, Rafael Climent, conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, que ha clausurat la jornada, ha assegurat que “el cooperativisme ajuda a visibilitzar un canvi en la cultura del treball”, i ha afegit que “aquesta fórmula empresarial és més que mai una de les millors opcions d’emprenedoria”. A més, ha exposat que el govern “està d’acord amb el model cooperatiu i que caldrà continuar treballant per a millorar-lo”.

En aquesta línia, el conseller ha anunciat “noves mesures de suport i foment del cooperativisme i l’economia social perquè la seua presència siga cada vegada major en el teixit productiu valencià”, i ha destacat que aquesta legislatura significarà “la consolidació d’aquestes noves polítiques, ja que és un dels compromisos signats en el pacte del Botànic II”.

En aquest sentit, s’ha compromés a augmentar el suport i foment del cooperativisme i a estendre’l a altres sectors de l’economia social, així com a l’economia col·laborativa i a l’emprenedoria. “El cooperativisme és més que mai una de les millors opcions per a emprendre perquè ofereix a molts professionals, autònoms i emprenedors la possibilitat d’unir forces i capacitats per a posar en marxa una empresa, créixer i competir”, ha destacat.

“Es promouran fórmules cooperatives, com ara una oportunitat perquè els treballadors i treballadores puguen recuperar empreses que es troben en situació de fallida”, ha afegit, al mateix temps que ha assenyalat que, “en un context de canvi de model econòmic, el cooperativisme ha de ser una aposta de futur”.

Les cooperatives del 2019

El moment àlgid de la jornada ha sigut l’homenatge a les cooperatives Grupo Sorolla Educación, Limpiezas Colimsi i Rural Sant Vicent Ferrer de Benaguasil, en les quals s’ha simbolitzat no solament l’arrelament que el cooperativisme té a la demarcació de València, sinó la bona salut de què gaudeixen en el seu conjunt i la seua gran projecció com a fórmula empresarial compromesa amb el territori; generadora d’ocupació estable i de qualitat, i socialment responsable.

Comparteix

Icona de pantalla completa