Diari La Veu del País Valencià
El cooperativisme valencià lidera per segon any consecutiu la creació d’aquest tipus d’empreses

VALÈNCIA. La salut del cooperativisme valencià està millor que mai. L’any 2018 ha tancat amb 182 societats noves, xifra que fa augmentar el total de cooperatives fins a les 2.425. Això suposa un increment del 13% respecte a l’any 2017 i situa el País Valencià per segon any consecutiu com al territori de tot l’Estat on més han proliferat aquest tipus d’empreses.

Així ho va anunciar el president de la Federació Valenciana d’Empreses Cooperatives de Treball Associat (Fevecta), Emilio Sampedro, aquest dilluns, i també va explicar que el 80% de les cooperatives valencianes són de treball. En total n’hi ha 1.948, en les quals treballen 16.463 persones, i generen un volum econòmic de 1.565,8 milions d’euros.

Emilio Sampedro ha confirmat que, per segon any consecutiu, la valenciana torna a ser l’autonomia en què més cooperatives de treball s’han creat. Entre les raons d’aquest bon ritme de creixement, el president de Fevecta addueix “el compromís del govern valencià per a donar suport al sector, no solament pel que fa a la dotació pressupostària, sinó convocant dins del termini i en la forma escaient les ordres d’ajudes destinades a la creació i consolidació de les cooperatives valencianes, un factor que hem comprovat que ha resultat determinant”.

Per sectors d’activitat, el 56,6% de les cooperatives creades el 2018 es concentra en el sector serveis. El segueixen a bastant distància els xicotets comerços amb el 14,3%; les cooperatives del sector industrial, que representen el 10,4%; la construcció, amb el 7,7%; ensenyament, 6,6%; transports, 3,3% i, finalment, les dedicades al sector primari, amb l’1,1%.

La “bona salut” del cooperativisme valencià

Fevecta destaca que les cooperatives de nova creació han generat 479 nous llocs de treball directes i atrauen cada vegada més els emprenedors. “La cooperativa de treball ja no és tan sols un recurs per a les persones desocupades, sinó una alternativa vàlida en la qual recalen autònoms i treballadors per compte alié quasi per igual com a via per a millorar les seues condicions de treball”, va destacar Sampedro.

Però més enllà d’aquesta dada, des de Fevecta celebren que el cooperativisme valencià gaudeix de “bona salut”. Segons dades de l’últim informe d’Indicadors de Demografia Empresarial de l’INE corresponent al 2016, només el 47,6% de les pimes sobreviuen més de 4 anys. I si es prenen com a referència les empreses emergents, alguns estudis situen en el 90% la taxa de desaparició quan compleixen el seu quart any, expliquen des de Fevecta. Mentrestant, la supervivència a 4 anys de les cooperatives de treball valencianes és del 59%, segons dades de 2018.

Des de Fevecta també destaquen que, segons l’INE, el 16,8% de les empreses té més de vint anys, mentre que en el cas de les cooperatives, el percentatge augmenta al 25,3%.

“Com a conseqüència dels dos factors anteriors, les dades avalen una major resistència de les empreses cooperatives i de l’ocupació que generen i revelen la validesa del seu model empresarial tant en èpoques de crisi com de bonança econòmica”, apunten des de Fevecta. En concret, assenyalen, l’ús de les cooperatives s’ha provat com “més sostenible i de major qualitat amb una taxa superior al 80% d’ocupacions indefinides”.

Comparteix

Icona de pantalla completa