Diari La Veu del País Valencià
El cooperativisme sedueix emprenedors i treballadors que busquen unes millors condicions laborals

VALÈNCIA. Els valencians han liderat per segon any consecutiu la creació de cooperatives en l’àmbit estatal. Segons les darreres dades fetes públiques aquesta setmana per la Federació Valenciana d’Empreses Cooperatives de Treball Associat (Fevecta), l’any 2018 ha tancat amb 182 societats noves, xifra que fa augmentar el total de cooperatives fins a les 2.425 –un 13% més que el 2017–.

Segons el president de Fevecta, Emilio Sampedro, la bona salut del cooperativisme valencià es deu en gran mesura al “compromís del govern valencià per a donar suport al sector, no solament pel que fa a la seua dotació pressupostària, sinó convocant dins del termini i en la forma escaient les ordres d’ajudes destinades a la creació i consolidació de les cooperatives valencianes, un factor que ha resultat determinant”.

El model cooperativista de negoci es caracteritza per la sostenibilitat i la bona qualitat de l’ocupació. De fet, segons les dades de Fevecta, el 80% de les ocupacions en cooperatives són indefinits. A més, la taxa d’ocupació femenina també és molt important en el món del cooperativisme. Segons les dades de Fevecta de l’any passat, el 47% dels treballadors de les cooperatives que representa són dones “i en poc de temps s’arribarà a la igualtat total”.

Són justament aquestes característiques les que fan el model cooperativista cada vegada més atractiu per a autònoms i persones que ja tenen una feina i que busquen millorar les seues condicions. De fet, segons les dades de què disposa Fevecta, el 2018 tornen a disminuir per segon any els emprenedors en situació de desocupació que busquen en la cooperativa una fórmula d’autoocupació, de manera que es trenca la tendència a l’alça registrada durant els anys de crisis. “La cooperativa de treball ja no és tan sols un recurs per a les persones desocupades, sinó una alternativa vàlida en la qual recalen autònoms i treballadors per compte alié quasi per igual com a via per a millorar les seues condicions de treball” assegura Sampedro.

53 cooperatives que han generat 123 ocupacions

Tot i això, encara és important el volum d’emprenedors que opten a crear una cooperativa per a autoocupar-se i, de fet, Fevecta compta amb un servei d’assessoria perquè els interessats puguen rebre informació per a emprendre el seu negoci.

El 2018 Fevecta va atendre 238 grups d’emprenedors que buscaven assessorament per a crear una cooperativa. En total, van ser assessorades prop d’un miler de persones i, com a resultat, es van constituir 53 cooperatives de treball que han generat 123 noves ocupacions fixes. També s’han realitzat sessions de sensibilització i capacitació per a l’emprenedoria col·lectiva. Un total de 596 persones han assistit a alguna d’aquestes accions en forma de tallers, xarrades i cursos.

Així mateix, Emilio Sampedro ha presentat una nova àrea de la persona emprenedora en la seua pàgina web. Es tracta d’una iniciativa de foment del cooperativisme, cofinançada per la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Ocupació. Aquest espai presenta una sèrie de 9 vídeos tutorials de 55 minuts de duració en total que expliquen què és i què no és una cooperativa de treball associat en comparació amb altres opcions d’emprenedoria, de manera àgil i amena.

Emprenedoria amb avantatges

Qualsevol iniciativa de negoci pot emprendre’s com a cooperativa de treball, tan sols fa falta un mínim de dues persones que aporten capital i treball, i un capital social total de 3.000 euros per a iniciar l’activitat.

Cada vegada més emprenedors opten per aquesta fórmula a l’hora d’iniciar una activitat empresarial entre dues o més persones. Es tracta d’una forma d’empresa on les persones i la qualitat de l’ocupació constitueixen l’eix central de l’organització, basada en la participació democràtica de les persones sòcies en la presa de decisions (1 persona = 1 vot) amb l’objectiu últim de generar ocupació estable i de qualitat als seus socis i treballadors.

A més, també compta amb un règim fiscal propi que li ofereix importants beneficis fiscals. És l’únic tipus d’empresa que té la possibilitat de triar el règim de la Seguretat Social que més interessa als seus socis i l’únic que opta a un pla anual d’ajudes específiques de la Generalitat Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa