Les cooperatives xifren en més d'un milió les pèrdues dels productors de prunera de la Vall d'Albaida

El sector insta la Conselleria d'Agricultura a adoptar mesures per a enfrontar la crisi dels cultius de pruna i així garantir la seua viabilitat
16 agost 2019 12:22h
Les cooperatives destaquen que la situació del cultiu a la comarca s'emmarca en un context de crisi generalitzada en la fruita d'os. / LA UNIÓ

VALÈNCIA. L'entitat Cooperatives Agro-alimentàries ha xifrat en més d'un milió d'euros les pèrdues acumulades dels productors del cultiu de la prunera a la comarca de la Vall d'Albaida i han instat la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica a "adoptar mesures" per a fer front a la crisi del sector i "garantir la seua viabilitat".

Segons ha informat l'associació en un comunicat, l'informe que han remés a la Conselleria xifra en aquesta quantitat les pèrdues acumulades en la present campanya pels productors de prunera associats a les cooperatives de la comarca de la Vall d'Albaida. En aquesta nota, destaquen que la situació del cultiu a la comarca "s'emmarca en un context de crisi generalitzada en la fruita d'os".

Des de l'entitat, asseguren que el cooperativisme ha abordat un "ambiciós pla de reestructuració" on els seus socis han reconvertit les plantacions cap a les varietats de "major acceptació i demanda en els mercats". Tot i això, les pèrdues acumulades entre la fruita en cambres de fred dels magatzems i la que s'haurà de tirar al sòl "supera el milió d'euros", han afegit.

"En el context actual s'aprecia un descens de la demanda al mateix temps que els mercats europeus s'estan proveint de produccions pròpies", han puntualitzat. Davant aquesta situació, l'entitat s'ha plantejat la possibilitat d'arribar a tercers mercats encara que ha recordat que existeixen "diferents inconvenients per a això".

En aquesta línia, l'associació agrícola ha posat com a exemple el cas del Brasil, "un país que absorbeix la meitat de les exportacions a països tercers i exigeix que la fruita procedisca de zones lliures de sharka, malaltia que afecta els fruiters d'os". A més, han admés que una destinació potencial seria el Canadà, després de l'acord comercial signat per la Unió Europea. Així i tot, afegeixen que accedir a aquest mercat i consolidar la seua presència "requereix un procés que pot prolongar-se per espai de diversos anys".

Així mateix, en l'informe que han remés a la Conselleria apunten diferents solucions per a fer front a la situació de crisi del sector, garantir la seua viabilitat futura i, en cas necessari, la seua capacitat de reconversió. Algunes d'aquestes mesures passen incloure la pruna dins del mecanisme de transformació en suc per a distribució gratuïta amb pagament en espècie, l'habilitació d'ajudes directes, la realització d'estudis per a definir zones lliures de sharka i l'elaboració d'un pla d'arrencada adaptada a les necessitats de la zona.

El president de Cooperatives Agro-alimentàries i del sector de fruites i hortalisses, Cirilo Arnandis, ha reivindicat la necessitat d'aportar solucions als productors afectats, que no poden beneficiar-se de les mesures de transformació en suc per a distribució gratuïta i que compten amb assegurances agràries que no preveuen una protecció de les seues rendes.

next