Les cooperatives agroalimentàries denuncien que es faça campanya a costa de 'Xylella fastidiosa'

L'organització presidida per Cirilo Arnandis lamenta que el PPCV defense la contenció del bacteri i demana que "s'erradique també" el debat polític en matèria fitosanitària
26 abril 2019 12:02h
Aquest dijous, l'Associació Professional de Flors, Plantes i Tecnologia Hortícola de la Comunitat Valenciana també va qualificar d'"absurd i irresponsable" que el PPCV haja signat aquest 'contracte electoral'. / Imatge d'arxiu.

VALÈNCIA. Les Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana consideren "extremadament greu" el debat obert al voltant de Xylella fastidiosa i fan una crida "al seny i l'objectivitat", al mateix temps que reclamen "màxima responsabilitat" al candidat del PP. D'aquesta manera s'expressen en un comunicat arran del compromís del candidat 'popular' a les Corts per Alacant, José Císcar, amb l'Associació d'Afectats per Xylella fastidiosa a Alacant (AXFA).

Segons això, Císcar es compromet a modificar l'estratègia que actualment s'està aplicant al territori valencià per a lluitar contra aquesta malaltia. Això suposaria substituir l'actual pla d'erradicació per un pla de contenció. Aquest anunci llançat en el marc de la campanya electoral del PP a Alacant "ha fet saltar les alarmes de diversos experts sectorials", segons apunten des de Cooperatives Agro-alimentàries.

Cirilo Arnandis, en representació de les cooperatives agràries valencianes, demana també que "s'erradique qualsevol debat preelectoral en matèria fitosanitària". 

A més, l'organització remarca que "les mesures actualment en vigor per a lluitar contra Xylella fastidiosa han sigut establides al dictat de les recomanacions dels experts en la matèria i són concordes amb la normativa fitosanitària en vigor i amb les característiques de la localització del focus"; que "en tot moment, les autoritats competents han col·laborat entre elles"; que "no hi ha motius per a sembrar dubtes i generar intranquil·litat i sí per a confiar que s'està fent tot el que es pot i deu fer", i que "no hi ha raons objectives per a plantejar cap canvi en eixe sentit i que es considera irresponsable i demagog llançar propostes com la que s'està remenant aquests dies en els mitjans". 

"És lamentable que decisions que només correspon prendre als experts en protecció fitosanitària es colen en un debat polític preelectoral", afegeixen. A més, Arnandis recorda que, "més enllà de les implicacions econòmiques a curt termini, ha de prevaldre la seguretat a llarg termini dels cultius amenaçats per aquesta gravíssima malaltia". 

"Deixem treballar les nostres institucions públiques, unim tots els nostres esforços deixant la política a part i no pretenguem traure rèdit electoral d'un problema tan greu com el de la lluita contra Xylella", conclou el president.

Aquest dijous, l'Associació Professional de Flors, Plantes i Tecnologia Hortícola de la Comunitat Valenciana (ASFPLANT) també va qualificar d'"absurd i irresponsable" que el PPCV haja signat aquest 'contracte electoral' davant els agricultors per a passar de l'erradicació dels arbres afectats per Xylella fastidiosa a la contenció si guanya les eleccions del 28 d'abril.

next