Diari La Veu del País Valencià
Consum factura 2.731,6 milions el 2018, un 8,45% més que l’any anterior

VALÈNCIA. La cooperativa Consum va facturar 2.731,6 milions d’euros el 2018, un 8,45% més que el 2017. Aquest creixement en vendes representa més de tres punts percentuals per damunt de la mitjana del sector de la distribució alimentària de tot l’estat espanyol. Així ho ha explicat el director general de la cooperativa, Juan Luis Durich, en una presentació davant els mitjans de comunicació.

Els resultats es van situar en 52,2 milions d’euros, un 1% més, per l’ajust de marges per a la millora de la competitivitat, la creació constant d’ocupació, el creixement de la xarxa logística i de supermercats i l’augment de la inversió en innovació, aspecte en el qual la despesa s’ha incrementat un 52% respecte al 2017, fins als 15,1 milions d’euros.

Per a Durich, el balanç del 2018 és “molt positiu”, tot i que ha reconegut que per a la cooperativa això no és el més important, “però és necessari per a poder fer la resta de coses bé”. En aquest sentit, ha explicat que l’increment tan limitat dels beneficis s’ha degut a l’augment important de la inversió, sobretot en digitalització, però també a l’augment de botigues i en contractació de personal.

Així, el total d’inversions ha arribat el 2018 als 149,3 milions d’euros, un 30% més que l’any anterior, i han sigut destinades a l’obertura de 40 nous supermercats, a la millora de la xarxa comercial i a l’adequació de les instal·lacions logístiques de Silla i Quart de Poblet.

Respecte al nombre de supermercats, Consum va tancar 2018 amb una xarxa de 730 establiments, 447 dels quals eren propis i 283, Charter, situats al País Valencià, Catalunya, Castella-la Manxa, Múrcia, Andalusia i Aragó i el 2019 preveu obrir 44 supermercats més –15 de propis i 29 Charter– que es distribuiran de la següent manera: 12 a Catalunya, 9 a Castella-la Manxa, 3 a Andalusia, 3 a Múrcia, 2 a Aragó i 16 al País Valencià, entre ells el que se situarà en l’emblemàtic espai de l’Arena Auditorium i que obrirà les seues portes en el segon semestre d’enguany.

La principal inversió s’ha fet en digitalització i, en aquest aspecte, han millorat l’app, la comunicació digital, el portal Gente Consum, les etiquetes electròniques, el tiquet electrònic i la digitalització de la informació dels productes, entre d’altres. També han incrementat notablement la inversió en personal amb 999 llocs de treball nous i la millora de les condicions laborals, com el permís de paternitat. Respecte a la conciliació laboral i familiar, Consum ha invertit 566 euros per treballador.

Pel que fa al repartiment de beneficis, la cooperativa ha repartit el màxim que li permet la llei segons els seus resultats: 28,4 milions d’euros. Això suposa que cada soci treballador ha obtingut de mitjana 2.092 euros que se sumen al seu sou, que ronda els 1.511 euros després de la pujada de l’1,5% realitzada l’any passat.

Venda en línia i fidelització dels clients

Durich ha celebrat que la venda en línia s’ha multiplicat per tres des de la seua instauració, passant d’una facturació de 7,5 milions d’euros a 20 milions. No obstant això, ha explicat que en aquests moments encara és deficitària per com està concebuda i ha assenyalat que si els supermercats es van inventar seguint el model d’autoservei és perquè aquesta és l’opció més barata. No obstant això, ha assegurat que és deficitària tant per a ells com per a la resta de botigues de venda d’aliments.

Per a Durich, una de les principals fortaleses de Consum és la fidelització dels clients. Així, el 80% de les vendes les fan a socis clients, que s’han incrementat un 18% en un any. Segons les dades de la Consum, el 2018 van arribar a 3,3 milions de clients.

Impacte mediambiental

Tal com han explicat, Consum està fent una inversió important per a ser sostenible. En aquesta línia, han destinat 10,9 milions d’euros a inversions mediambientals. L’empremta de carboni de la cooperativa ha tingut una reducció acumulada del 21,6% des del 2015 i, segons han detallat, són l’única empresa de distribució que compta amb verificació externa de la seua empremta de carboni i certificació i registre de la mateixa pel Ministeri d’Agricultura. Actualment, el 100% dels supermercats Consum són ecoeficients.

Un altre dels objectius importants de la cooperativa és la reducció de plàstics i la seua substitució per materials reciclats i reciclables amb menor impacte ambiental, com és el cas de les bosses. La cooperativa també està eliminant progressivament els gots, plats, coberts i palletes de plàstic d’un sol ús i substituint-los per altres productes compostables, biodegradables i/o reutilitzables. Això suposarà que Consum deixarà de posar en el mercat unes 344 tones de plàstic a l’any, segons expliquen.

Comparteix

Icona de pantalla completa