El Constitucional suspén una resolució del Parlament de Catalunya sobre l'autodeterminació i alerta de "responsabilitats penals"

El ple del tribunal ja va advertir la setmana passada el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i ara avisa també l'executiu català de les conseqüències "d'ignorar" el Constitucional 
16 octubre 2019 13:10h
El ple del tribunal ha admés a tràmit un nou incident d'execució del govern espanyol aprovat al Consell de Ministres de divendres passat contra una resolució del Parlament de Catalunya aprovada en el ple de Política General del 26 de setembre. / ROGER PI DE CABANYES, ACN

MADRID (ACN). El Tribunal Constitucional (TC) ha suspés cautelarment part d'una resolució del Parlament de Catalunya que torna a ratificar el dret a l'autodeterminació, i ha advertit el president de la Generalitat, Quim Torra; els consellers del govern català, i els membres de la Mesa de la cambra catalana de "responsabilitats penals" si no "impedeixen" iniciatives que "eludisquen" la suspensió. 

El ple del tribunal ja va advertir la setmana passada el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i ara avisa també l'executiu català de les conseqüències "d'ignorar" el Constitucional. 

El ple del tribunal ha admés a tràmit un nou incident d'execució del govern espanyol aprovat al Consell de Ministres de divendres passat contra una resolució del Parlament de Catalunya aprovada en el ple de Política General del 26 de setembre.

La suspensió es deu al fet que l'executiu de Pedro Sánchez ha reclamat que s'aplique l'article 161.2 de la Constitució, que deixa sense efecte qualsevol llei, acord o normativa autonòmica impugnada per l'Estat. El Constitucional encara s'haurà de pronunciar sobre el fons de la qüestió i decidir si els anul·la definitivament.

Concretament, la suspensió afecta els punts I.1, I.2, I.3 i I.4 de la resolució 546/XII sobre l'autodeterminació, la desobediència civil, l'amnistia i la retirada de la Guàrdia Civil. El govern espanyol argumenta que contravenen la sentència 136/2018, de 13 de desembre, que ja va declarar nuls apartats de la resolució del Parlament del 5 de juliol del 2018 que ratificava els "objectius polítics" del 9N.

A diferència d'anteriors advertiments, el Constitucional s'adreça també al govern català, i no només a la Mesa, i els notifica, a petició de l'executiu espanyol, la seua "obligació d'abstindre's de realitzar qualsevol actuació" que vulga donar compliment dels punts suspesos i de "paralitzar" iniciatives "jurídiques o materials" que ignoren la sentència del Constitucional esmentada.

next