El Constitucional admet el recurs de Compromís contra la negativa del Congrés a debatre una llei de transparència de la Casa Reial

L'alt tribunal reconeix que la proposta de la coalició té "especial transcendència constitucional"
16 maig 2019 17:31h
La Mesa del Congrés va rebutjar en reiterades ocasions la proposta de Compromís. / EUROPA PRESS

MADRID. El Tribunal Constitucional (TC) ha admés a tràmit el recurs d'empara interposat per Compromís després de la negativa reiterada de la Mesa del Congrés a tramitar la proposició de llei de la formació valenciana per a fomentar la transparència en els comptes de la Casa Reial, segons ha explicat Compromís en un comunicat.

El TC aprecia en el seu escrit "especial transcendència constitucional" i obri la porta a "aclarir o canviar la seua doctrina com a conseqüència d'un procés de reflexió interna". El ple del Constitucional reconeix que l'"assumpte suscitat podria tindre unes conseqüències polítiques generals" i exigeix a la Mesa del Congrés que aporte, en el termini de 10 dies,  la documentació que va justificar la inadmissió a tràmit de la iniciativa.

Compromís va presentar la proposició de llei el passat 17 de juliol, en el marc de les revelacions de Corinna sobre la presumpta corrupció i blanqueig de capitals del rei emèrit Joan Carles I, que plantejava la fiscalització dels comptes de la Casa Reial així com la declaració de béns de la Família Reial, en la mateixa línia que s'exigeix a diputats i senadors. No obstant això, la Mesa, amb els vots de PSOE, PP i Ciutadans, va vetar la tramitació d'aquesta en considerar que entrava en contradicció amb la inviolabilitat del rei.

Els diputats de la coalició valenciana van recórrer la decisió davant el Congrés i, després d'una segona negativa, van presentar el recurs davant el Tribunal Constitucional. Al seu judici la iniciativa no entra en conflicte amb l'article 65.1 de la Constitució, ja que la lliure distribució del rei de l'assignació que rep via Pressupostos Generals de l'Estat no l'eximeix de la seua anàlisi per part del poder legislatiu.

Des de Compromís han celebrat aquesta "via oberta pel TC" i han posat de manifest que la proposta només busca millorar la transparència dels poders públics i l'accés a la informació per part de la ciutadania.

next