Diari La Veu del País Valencià
El Consell reforça els vincles amb les diputacions amb l’impuls de les tres comissions mixtes

VALÈNCIA. El debat sobre el futur de les diputacions provincials queda parcialment soterrat després de les reunions que ha mantingut aquests dies el president de la Generalitat, Ximo Puig, amb els tres presidents de les entitats provincials de València, Castelló i Alacant. Aquest dimecres, Puig ha ratificat que pactarà amb els líders d’aquestes institucions la regulació per llei del Fons de Cooperació Municipal –que s’encarrega de dotar de recursos als municipis segons uns criteris objectius–. A més, s’establiran tres comissions bilaterals de forma permanent per a desenvolupar “una acció conjunta” i tractar els assumptes que concerneixen cadascuna de les demarcacions.

El president de la Generalitat ho ha anunciat així després de la reunió que ha mantingut amb el president de la Diputació de Castelló, José Martí. Aquesta era la tercera de la ronda de contactes que ha establert Puig en l’inici del curs polític i que ha comptat amb una bona “receptivitat” també per part dels presidents de les altres diputacions: Toni Gaspar a la de València i Carlos Mazón a la d’Alacant. Una sintonia que sembla obrir una etapa força cooperativa entre els organismes provincials, especialment amb la diputació d’Alacant, a la qual Puig s’ha referit amb una “bona disposició”, després d’anys de relació complicada amb César Sánchez.

Amb aquesta voluntat, el president ha ratificat la composició de tres comissions mixtes bilaterals i de caràcter permanent amb cadascuna de les institucions provincials. L’ens, però, ja es va crear en el cas de la Diputació de València el passat febrer per a tractar de reordenar les competències entre els dos organismes.

En aquestes comissions, interlocutors de la Diputació es reuniran amb els representants necessaris de cada Conselleria per a tractar els assumptes comuns en matèria d’infraestructures o benestar social, entre d’altres. Uns d’aquests temes a tractar serà la regulació de la futura llei del Fons de Cooperació Municipal, de la qual el president de la Generalitat ha assegurat que es presentarà el projecte “en les pròximes setmanes”.

Prioritat en el despoblament

El Fons de Cooperació, que està inclòs en l’Estatut d’Autonomia, es va posar en marxa la passada legislatura i estableix igualtat d’inversió de recursos en els Ajuntaments entre les Diputacions i la Generalitat. En el cas de la Diputació de València, els fons es repartien en 40 milions d’euros per als municipis: 20 aportats per l’executiu valencià i 20 procedents de l’entitat provincial. Puig ha insistit que aquest projecte de llei, en primer lloc, haurà de trobar un consens entre les tres diputacions i, a més, amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

Aquesta nova llei permetria que s’establiren uns criteris objectius i imparcials en el repartiment dels recursos als municipis, els quals, a més, s’estalviarien tràmits burocràtics, ja que la transferència tindria lloc de forma automàtica. Així mateix, la llei contemplaria el despoblament com un dels punts principals a estudiar a l’hora de determinar la quantitat abonada a cadascuna de les localitats.

En aquest sentit, Puig ha assegurat que s’atendrà a la singularitat de cadascuna de les demarcacions i, arran de la reunió amb José Martí, ha puntualitzat que a Castelló és on la bretxa entre grans i menudes ciutats és més accentuada. Per aquesta raó, ha insistit en el fet que s’estudiarà la situació de cada municipi a través de la direcció general de l’Agenda Valenciana d’Antidespoblament.

La diputació de Castelló, a favor de la Llei

El president de la Diputació de Castelló ha vist amb bons ulls aquesta proposta de llei i ha instat Puig que no s’oblide dels pobles de l’interior. Tot i això, ha recalcat que existeixen mesures que no estan en la mà ni de la Generalitat ni de l’ens autonòmic, com ara, una possible discriminació fiscal a les empreses o particulars que es traslladen o invertisquen en aquestes zones despoblades. Martí, de fet, ha incidit en el problema de la falta de caixers automàtics en determinades poblacions que obliguen a desplaçar-se als veïns a altres localitats per a un gest tan simple com és disposar de diners en efectiu.

Per aquesta raó, assegurat que, des de l’ens provincial, donaran suport “totalment” a la Llei del Fons de Cooperació que, al seu entendre, inclou criteris d’imparcialitat i transparència. Alhora, Martí ha recalcat que és una llei que confiarà en “la majoria d’edat dels municipis” perquè decidisquen en què s’inverteixen aquests fons comuns. El president de la Diputació de Castelló també ha plantejat la inestabilitat que genera l’absència d’un govern estatal. Alhora, ha posat sobre la taula el debat de modificar la Llei de Racionalització Local.

Llei de governs locals

En aquesta receptivitat que Puig ha mantingut amb els tres presidents provincials, el president de la Generalitat també ha remarcat la necessitat d’aprovar la Llei de Governs Locals. L’avantprojecte de llei, que va ser aprovat a finals de l’any passat, sembla haver sigut oblidat des de principis del 2019 amb la voràgine electoral. Amb aquesta nova etapa oberta amb les diputacions, el president ha plantejat obrir de nou aquesta norma per a tenir un mecanisme de cooperació directa amb els municipis.

Comparteix

Icona de pantalla completa