Diari La Veu del País Valencià
El Consell pretén centralitzar les proves d’ADN i la identificació de les víctimes del franquisme exhumades

VALÈNCIA. La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha afirmat aquest divendres al matí que l’objectiu de la Generalitat és “centralitzar les proves d’ADN i les identificacions, tasques que una vegada finalitzades, permetran dipositar els cossos exhumats en un mausoleu o columbari del cementeri, tema en el qual ja s’està treballant”. Així s’ha pronunciat en una trobada mantinguda a Paterna amb el seu alcalde, Juan Antonio Sagredo, en què han tractat diverses qüestions relacionades amb les exhumacions que s’estan duent a terme al cementeri de la localitat.

Pérez Garijo ha afirmat que la col·laboració institucional és clau en els treballs d’exhumació, identificació i retorn de les víctimes del franquisme. Així, la consellera de Qualitat Democràtica ha qualificat d'”essencial” realitzar una tasca coordinada entre la Generalitat, la Diputació de València i l’Ajuntament de Paterna, “tant pel tema de les exhumacions com pel retorn dels cossos una vegada finalitzen les identificacions”.

Sagredo ha agraït la sensibilitat de la consellera amb la memòria històrica i al mateix temps ha reiterat “la importància de coordinar-se les tres administracions implicades per a continuar avançant, dignificar la societat en general i, sobretot, estar del costat de les famílies”.

Al cementeri de Paterna hi ha 65 fosses comunes amb les restes de 2.238 afusellats pel franquisme, prop del conegut com a Paredón d’Espanya. Els treballs d’exhumació ja s’han iniciat en algunes d’elles, així com la identificació de les víctimes. A més, l’ajuntament de Paterna ha començat els treballs de construcció d’un mausoleu al cementeri municipal per a donar una adequada ubicació i sepultura a les restes ja exhumades.

A la trobada d’aquest divendres també ha assistit el director general de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, Iñaki Pérez.

Comparteix

Icona de pantalla completa