El Consell segueix amb el continuisme en les secretaries autonòmiques tot i que incorpora algunes novetats

Els nomenaments anunciats fins al moment per al segon escaló del govern suposen nou cares noves front a quinze de repetidores
21 juny 2019 17:01h
D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Alfred Boix, César Jiménez, Raquel Tamarit, Isaura Navarro, Paula Tuzón, Imma Orozco, María Pérez, Jordi Juan i Ignacio Blanco.  

VALÈNCIA. El Consell ha presentat aquest divendres els primers noms del segon escaló en l'organigrama del Botànic II. A falta de conéixer 5 dels 29 secretaris o secretàries autonòmiques, el Govern de Ximo Puig ha optat per seguir una línia majoritàriament continuista amb 15 persones que repeteixen en el càrrec i 9 que arriben per primera vegada a l'executiu. 

Entre les principals novetats destaca la d'Alfred Boix al càrrec de la Secretaria Autonòmica de Promoció Institucional i Cohesió Territorial, un càrrec molt proper a la Presidència. Home de confiança de Puig, Boix sonava com a candidat per a substituir Arcadi España –ara conseller d'Obres Públiques– al capdavant del gabinet del president, una àrea que ha sigut eliminada i les funcions de la qual seran integrades, previsiblement, en el departament que passa a encapçalar el nou secretari autonòmic. Boix també ha sigut regidor a l'Ajuntament de Gandia i diputat al Congrés. 

En la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge dirigida per Martínez Dalmau, la nova incorporació per a la Secretaria Autonòmica d'Habitatge i Funció Social és César Jiménez, qui va ser el secretari general de Podem a Castelló i qui és ara membre de l'executiva autonòmica del partit. Forma part del sector jove de la formació morada estructurada entorn d'Antonio Estañ. Jiménez és enginyer informàtic i té un màster en Cooperació Internacional, Ajuda Humanitària i Emergències.

Un dels canvis més cridaners en el nou executiu és el nomenament de l'exalcaldessa de Sueca per Compromís, Raquel Tamarit, com a secretaria autonòmica de Cultura i Esport en substitució del doctor en Història Contemporània Albert Girona. Tamarit, mestra d'anglés al Col·legi Públic de El Perelló, ha perdut l'Alcaldia de Sueca malgrat haver sigut la candidata més votada després que el seu rival del PSPV, Dimas Vázquez, arribara a un acord amb el PPCV i Cs per a aconseguir els seus vots i ser nomenat alcalde. A partir d'ara dirigirà aquesta àrea depenent de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport encapçalada per Vicent Marzà.

Un altre dels càrrecs nous que Compromís ha incorporat, en aquest cas a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública dirigida per la independent Ana Barceló, és la nova secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Isaura Navarro. Llicenciada en Dret i advocada de CCOO-PV especialitzada en l'àmbit administratiu i laboral, ha sigut també diputada al Congrés i a les Corts. Va ser la rival per part d'Iniciativa de Jordi Sebastià (Bloc) en les primàries per a encapçalar la llista de Compromís en les europees, uns comicis en què, finalment, la formació no va obtindre representació. 

La coalició valencianista, que va optar per la renovació en la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica posant Mireia Mollà al càrrec, també ha incorporat un nou nom de la vessant d'Iniciativa a la Secretaria Autonòmica que s'encarrega d'aquestes últimes dues àrees. Es tracta de Paula Tuzón, física teòrica amb articles publicats en diverses revistes científiques que es va presentar a les primàries de Compromís per a encapçalar la llista de les Corts. 

D'altra banda, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat encapçalada per Arcadi España començarà la legislatura amb una plantilla d'alts càrrecs totalment actualitzada. Si bé el conseller socialista va ser la gran sorpresa del nou govern, una altra membre de la coalició valencianista, l'exregidora d'Urbanisme en l'Ajuntament d'Altea, Imma Orozco, serà per primera vegada la responsable de la Secretaria Autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge; mentre que la independent María Pérez –que ve de ser la directora directora gerent de l'Autoritat de Transport Metropolità de València– ho serà al seu torn de la Secretaria Autonòmica d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible. 

Quant a la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, on també ha anat a caure una de les noves incorporacions del Consell, Carolina Pascual, el secretari autonòmic d'Innovació General i Transformació Digital serà Jordi Juan. Doctor cum laude en Matemàtiques, ha hagut de deixar l'Alcaldia de Tavernes de la Valldigna –que ostentava des del 2011 amb Compromís– per a incorporar-se al càrrec. Forma part del sector crític del Bloc i va ser una de les persones que va abandonar l'executiva de la coalició després del pacte amb Podem per a les generals del 2015. 

L'última de les novetats que hem conegut fins ara és la d'Ignacio Blanco al front de la Secretaria Autonòmica de Participació i Transparència, que depén de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica que dirigeix la líder del seu partit (EUPV), Rosa Pérez Garijo. Blanco és llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia i va fer-se reconegut per la seua tasca com a diputat denunciant la manipulació en Radio Televisió Valenciana durant el govern de Francisco Camps. 

Mentre que en les altres quinze secretaries autonòmiques continuen els mateixos càrrecs que fins ara, encara queden cinc per conéixer-se. Aquestes són la d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica; la de Justícia i Administració Pública (després del cessament de Ferran Puchades); la d'Eficiència i Tecnologia Sanitària; la d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Consum (després del cessament de Blanca Marín), i la d'Universitats i Investigació.

next