Diari La Veu del País Valencià
El Consell destina 8 milions d’euros a la millora i adequació de la Marjal dels Moros

VALÈNCIA. La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha assegurat que el primer pla director de la Marjal dels Moros és “una forma exemplar de gestionar el ric patrimoni natural de les zones humides de la Comunitat”. En un acte celebrat al Centre d’Educació Ambiental valencià, que actuarà també com a centre d’interpretació de la marjal, s’ha presentat aquest document coincidint amb els actes commemoratius del Dia Mundial dels Aiguamolls, que juguen un paper clau enfront del canvi climàtic, tant en mitigació com en adaptació, ha recordat Cebrián.

En el pla s’han incorporat aquelles línies de treball que cada administració o entitat puga dur a terme amb una previsió econòmica que Elena Cebrián ha agraït explícitament per l'”esforç conjunt” que suposa. Es tracta d’una previsió d’inversions tant per a millorar la qualitat dels hàbitats com l’adequació per a activitats recreatives i educatives que poden suposar un total de 8 milions d’euros.

La consellera també ha explicat que el pla director és una eina de gestió activa amb dos eixos fonamentals: conservar la qualitat ambiental de l’espai en relació amb la biodiversitat, la gestió hídrica i la relació amb la costa, i facilitar la realització d’activitats educatives i recreatives.

Agricultura i Medi Ambient ha emprés ja algunes actuacions i fa treballs de manteniment i adequació en solitari i en col·laboració amb SEO/BirdLife (edició d’una guia d’hàbitats d’ocells de marjal) i amb Global Nature (actuacions de millora per a ocells aquàtics). Després de la presentació, els assistents han recorregut part de l’aiguamoll fins a la llacuna de la Fotja, on han soltat ocells procedents del Centre de Recuperació de Fauna del Saler com a exemplars de fotja cornuda, polla blava o ànec capblanc.

620 hectàrees d’aiguamoll

La Marjal dels Moros és una zona del Catàleg Valencià de Zones Humides que compta amb una superfície de 620 hectàrees, entre les quals s’inclouen microreserves de flora i fauna, entre els termes municipals de Puçol i Sagunt.

El pla director, que ordenarà els usos i la gestió de la Marjal dels Moros, pretén fomentar la coexistència d’hàbitats naturals i humanitzats configurant un espai divers, recognoscible, posat en valor i ben connectat amb les poblacions circumdants.

Planteja intervencions clau per a solucionar els problemes d’índole ambiental i social que l’afecten i assumeix que la millora qualitativa del seu medi natural es traduirà en un augment de la seua capacitat per a acollir usos compatibles amb la seua conservació i beneficiosos per a les poblacions veïnes.

Comparteix

Icona de pantalla completa