El Consell destina 100.000 euros per a recuperar els refugis republicans de Monòver i l'aeròdrom del Fondó

La rehabilitació del conjunt patrimonial que durà a terme el consistori busca convertir-lo en un espai cultural i turístic
15 març 2019 14:00h
El projecte es complementarà amb la creació d'un centre d'interpretació de la II República i de la Guerra Civil. / GENERALITAT

VALÈNCIA. El ple del Consell ha aprovat aquest divendres la col·laboració entre la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques i l'Ajuntament de Monòver per a la rehabilitació i recuperació de l'aeròdrom i dels refugis antiaeris de la Guerra Civil que es troben al municipi del Vinalopó Mitjà.

La recuperació, restauració i valoració d'aquests vestigis de finals de la contesa bèl·lica i la partida a l'exili del govern de la II República de la pedania del Fondó, les realitzarà l'Ajuntament de Monòver, que comptarà amb una aportació de 100.000 euros de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques.

Conjunt patrimonial

L'actuació sobre els refugis de la Guerra Civil no solament garanteix la seua conservació, sinó que també fomenta el seu ús cultural i turístic, ja que la singularitat dels fets esdevinguts en el paratge en què es troben marquen una fita per a la memòria històrica.

A més, "resulta prioritari" la recuperació de l'aeròdrom des del qual van eixir cap a l'exili els membres més importants del govern de la II República, entre ells el president del govern espanyol, Juan Negrín. Al costat dels dirigents polítics, també es van exiliar altres personalitats rellevants com Rafael Alberti o Dolores Ibárruri, ha destacat la Generalitat.

El projecte es complementarà amb la creació d'un centre d'interpretació de la II República i de la Guerra Civil després de reformar l'edifici que, entorn de la dècada dels 50, es va construir per a albergar l'antiga escola rural del Fondó. El centre també serà seu permanent de l'exposició Llapis, Paper i Bombes.

Aquesta iniciativa propiciarà un conjunt patrimonial singular a l'Estat nascut sobre la base d'un fet únic de la història recent: la partida a l'exili del govern de la II República. Aquest fet històric dona al municipi una singularitat especial dins del context de recuperació de la memòria històrica.

La generació d'aquest recurs turístic, cultural, de recuperació i de memòria històrica va acompanyat d'altres accions que el complementen i el doten de contingut com és el desenvolupament de rutes i guies turístiques pels monuments històrics i recursos mediambientals que ofereix la pedania del Fondó.

També té en compte la col·locació de panells i cartells informatius a l'exterior i a l'interior dels monuments que s'han de reformar i el desenvolupament de visites guiades, xarrades, projeccions i altres activitats de caràcter cultural.

next