El Consell demana a Europa el fons de solidaritat per a atendre els problemes del Baix Segura per la DANA

El vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, assegura que treballarà en coordinació amb el govern espanyol per a accelerar l'arribada de les ajudes
18 octubre 2019 18:20h
El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha reunit amb el vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, i amb alcaldes de la comarca del Baix Segura. / GVA

ORIOLA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha traslladat aquest dimarts al vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, i a alcaldes de la comarca del Baix Segura que el Consell ha demanat al govern espanyol que sol·licite davant les institucions europees la concessió d'ajudes del Fons de Solidaritat per a les zones afectades pel temporal del mes de setembre.

Precisament sobre aquesta petició el comissari Timmermans ha assegurat que contactarà amb el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per a treballar conjuntament amb la finalitat d'accelerar al màxim l'activació d'aquestes ajudes.

Així s'ha anunciat en la compareixença davant els mitjans de comunicació posterior a la reunió celebrada a l'Ajuntament d'Oriola amb el representant comunitari i els alcaldes dels municipis de la comarca afectats per les pluges, trobada al qual han assistit també el vicepresident segon del Consell i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

El president ha explicat que el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha remés a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, una carta en la qual demana que se sol·licite el Fons de Solidaritat creat per a intervindre davant catàstrofes naturals "greus", com ara la succeïda al País Valencià a mitjan setembre. El Consell demana en concret en la missiva dirigida a la ministra que es presente la sol·licitud davant la Comissió Europea "al més prompte possible" i sense esgotar el termini màxim de 12 setmanes previst en la regulació.

Ximo Puig ha indicat que "la sensibilitat de la Unió Europea és fonamental per al present, però sobretot per al futur", i ha incidit en la necessitat d'"anar més enllà" i escometre mesures estructurals. El president ha agraït a més la presència de Timmermans al Baix Segura i ha afirmat que els alcaldes "li han expressat les seues preocupacions més immediates".

Per això, s'ha mostrat a favor d'establir un "itinerari de treball continu i permanent", i ha recordat que aquest divendres el ple del Consell ha aprovat dos decrets "que tenen a veure amb aquest acord global de resposta a la DANA" i que estan relacionats amb l'habitatge i els vehicles sinistrats. "Dia a dia estem elaborant tot el que és el conjunt de respostes a la immediatesa de la catàstrofe", ha conclòs.

Per part seua, el comissari Timmermans ha assegurat que, des de la Comissió Europea, i ell, personalment, es treballarà de forma conjunta amb els ajuntaments, amb la Generalitat i amb el govern espanyol perquè arriben al País Valencià els fons procedents dels instruments financers amb els quals compta la Unió Europea per a fer front a les necessitats d'aquests municipis.

"Personalment, faré tot el que puga per a accelerar que arriben aquestes ajudes per a solucionar els problemes", ha manifestat el vicepresident de la Comissió.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next