Diari La Veu del País Valencià
Connectar el camp i la ciutat: agricultors i urbanites s’uneixen per a vendre productes de forma directa

VALÈNCIA. Que el preu que cobren els agricultors pel seu producte no es correspon amb els que després paguen els consumidors a les botigues és una realitat que ja ningú nega. El principal problema, asseguren els afectats, són els intermediaris i la quantitat econòmica que ‘es perd pel camí’ entre la caixa del súper i el camp.

La solució que troben des d’UPA PV és “empoderar” els agricultors perquè tinguen eines per a resoldre aquesta situació. En aquesta línia, l’associació agrària va impulsar un curs de formació amb més de 60 joves, finançat per Europa i la Conselleria d’Agricultura, del qual es va formar un grup de 12 agricultors que han creat una cooperativa per a vendre de forma directa els seus productes.

El projecte, anomenat Repte: Venda Directa, persegueix generar treball en xarxa de cooperació i de comunicació dins del sector i trencar amb la bretxa rural-urbana. Així, a partir de la seua posada en marxa, es generaran sinergies entre diferents perfils que han identificat com una necessitat general acostar-se al consumidor final de la ciutat.

Sinergies entre agricultors i altres perfils

La cooperativa compta amb diferents perfils més enllà de l’agrari per a assumir el repte de generar sinergies entre el medi rural i l’urbà i compartir coneixements entre perfils professionals dispars com per exemple comercials o experts en màrqueting. Tot això, assenyalen des d’UPA, dotarà a la iniciativa d’una alta dosi d’innovació social i professional per al medi rural i per a l’urbà.

Per això, entre els objectius del projecte, més enllà de garantir un preu just per als consumidors, destaca apropar el món rural a les ciutats i ensenyar als consumidors el valor de l’agricultura “més enllà dels preus d’un got de suc”, ha explicat Ricardo Bayo, membre de la cooperativa de treball associat i president d’UPA JOVE en l’àmbit estatal.

En aquesta línia, Bayo advoca per fer entendre a la societat urbana que els problemes de l’agricultura no afecten només els qui treballen el camp, sinó tota la ciutadania, fet que explica, al seu entendre, que la Política Agrària Comuna (PAC) aglutine el 50% de la despesa de la Comissió Europea.

Així, també es busca dignificar la professió agrària i desterrar el tòpic que només es dedica al camp aquella persona que no ha estudiat i no li queda més remei. De fet, des d’UPA reiteren que l’agricultura té una gran importància social per a lluitar contra el despoblament i evitar la massificació de les ciutats.

Venda directa en format físic i en línia

La cooperativa de treball associat, que es constituirà amb tota probabilitat el dijous 5 de desembre, i començarà a operar el proper mes de gener, està formada per productors del Camp de Túria i l’Horta Nord, però està oberta a qualsevol altre productor que s’hi vulga sumar. De moment, la cooperativa oferirà al consumidor 60 tipus de productes de proximitat diferents que arribaran a la clientela a través d’Internet i de diferents punts de venda.

Els agricultors que formen part del projecte busquen “conquerir els barris” i per això començaran a vendre des del centre de la ciutat cap allà on es puguen expandir. El seu objectiu és fixar punts de recollida, que podrien ser les seus de la UGT –formació sindical en la qual s’integra UPA– o altres llocs. A més, advoquen per la sostenibilitat mediambiental fent el transport d’última milla en bicicleta o tricicles elèctrics.

Comparteix

Icona de pantalla completa