El Congrés Internacional de Matemàtica Industrial i Aplicada reunirà 4.000 experts a València

La cita tindrà lloc del 15 al 19 de juliol i es presentaran les contribucions més importants de les matemàtiques en la tecnologia actual i futura
23 juny 2019 17:29h
Els conferenciants convidats presentaran treballs en àrees en què les matemàtiques han tingut tradicionalment molt d'impacte, com ara la computació, la criptografia o l'aeronàutica, però també en d'altres conquistades més recentment. / IBM

VALÈNCIA. L'actual era digital i interconnectada està transformant des de la macroeconomia fins als hàbits quotidians i és el poder de les matemàtiques qui ho fa possible. Les matemàtiques estan permetent millorar processos industrials, diagnosticar abans el càncer, estalviar energia i desenvolupar tota mena de sistemes intel·ligents. 

Aplicacions en totes aquestes àrees, i moltes més, s'exposaran en el Congrés Internacional de Matemàtiques Industrials i Aplicades (ICIAM, per les seues sigles en anglés), que se celebrarà a València del 15 al 19 de juliol. 

Es tracta de la conferència mundial més important en aquesta àrea, que té lloc cada quatre anys. Enguany se celebrarà per primera vegada a l'estat espanyol, on 4.000 investigadors de tot el món presentaran l'embrió matemàtic de la tecnologia del futur.

Així, l'ICIAM és l'aparador on es presentaran les contribucions més importants de les matemàtiques en la tecnologia actual i futura en computació, aeronàutica, medicina, medi ambient, robòtica i sistemes intel·ligents, entre d'altres.

L'impacte de les matemàtiques en l'economia

Estudis recents en diversos països sobre l'impacte de les matemàtiques en l'economia indiquen que els sectors en què es preveu major creixement són aquells amb major intensitat matemàtica –la informàtica, les activitats financeres i els serveis de telecomunicacions–. A l'estat espanyol, l'informe publicat per la Xarxa Estratègica en Matemàtiques l'abril passat indica que, encara que de forma menys acusada que en altres països de l'entorn, les matemàtiques també han començat ja a infiltrar-se en el teixit productiu i suposen el 10,1% del PIB, amb una creixent presència en el teixit productiu. 

El Consell ICIAM és una associació de societats matemàtiques de tot el món que promou la matemàtica aplicada i industrial a escala global, i coordina l'organització periòdica dels congressos ICIAM. El lloc de celebració de cada congrés és triat per aquest Consell mitjançant un procés competitiu. La candidatura presentada per la Societat Espanyola de Matemàtica Aplicada (SEMA) per a organitzar la IX edició en 2019 a València va ser seleccionada pel Consell Executiu d'ICIAM a Pequín (la Xina) el 2013.

"La preparació del congrés ha sigut molt complexa, però hem comptat amb l'ajuda de la majoria dels grups d'investigació de tota Espanya. Estem preparats perquè aquest nové congrés siga un èxit", assegura Rosa Donat, catedràtica de la Universitat de València i membre del Comité Organitzador local.

Criptografia, aeronàutica, intel·ligència artificial i més...

L'ICIAM 2019 acollirà a 4.000 matemàtics de quasi un centenar de països al Campus Blasco Ibáñez de la Universitat de València. El programa inclou una trentena de conferenciants convidats, seleccionats per un comité científic internacional presidit per l'italià Alfio Quarteroni, director de la Càtedra de Modelització i Computació en la Universitat Politècnica Federal de Lausana (EPFL), a Suïssa, i director científic en el Laboratori de Modelització i Computació Científica (MOX) del Politècnic de Milà (Itàlia). Quarteroni dirigeix el projecte europeu iHEART per a simular el cor humà, i entre els seus assoliments està el fet d'haver dissenyat el veler suís Alinghi que va guanyar la Copa de l'Amèrica el 2003 i el 2007.

Els conferenciants convidats presentaran treballs en àrees en què les matemàtiques han tingut tradicionalment molt d'impacte, com ara la computació, la criptografia o l'aeronàutica, però també en altres conquistades més recentment: la medicina i les ciències de la vida; la modelització de comportament de grups (d'enfocament social); la intel·ligència artificial i el machine learning (aprenentatge automàtic), i el clima i el medi ambient, entre d'altres.

next