Diari La Veu del País Valencià
El Congrés culmina la liberalització de l’estiba

MADRID. El govern espanyol ha culminat la reforma i liberalització del sector de l’estiba portuària dos anys després, en aconseguir la convalidació de la Diputació Permanent del Congrés per al reial decret llei que desenvolupa normativament la reconversió del sector aprovada el 2017.

La cambra baixa ha ratificat el text malgrat el vot en contra dels 25 representants del PP, partit que, no obstant això, estava al govern espanyol quan es va aprovar la reforma i va començar a preparar el seu desenvolupament. Ciudadanos ha optat per abstindre’s. El PSOE ha comptat, per tant, amb el suport d’Unidos Podemos, ERC, PDeCAT, Compromís, PNB i EH-Bildu, de manera que van sumar 33 vots a favor.

En la seua intervenció en defensa del text, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha destacat la importància d’escometre la normativa per a la reconversió de l’estiba per a “tancar un problema que porta massa anys obert, i garantir la pau social del sector, els drets dels seus treballadors i la competitivitat dels ports espanyols”.

El reial decret llei convalidat desenvolupa la reforma de l’estiba aprovada per l’anterior govern espanyol al maig del 2017, fa quasi dos anys, per a trencar el monopoli que presentava aquest sector, encarregat de la càrrega i descàrrega de vaixells en els port, i garantir que complira amb la normativa europea.

Ajudes i empreses portuàries de treball temporal

La norma ratificada aquest dimecres en la cambra baixa inclou, entre altres mesures, una línia d’ajudes públiques d’uns 120 milions d’euros per a sufragar les prejubilacions i baixes voluntàries que es registren en la plantilla d’uns 6.150 estibadors que actualment tenen els ports com a conseqüència de la reestructuració del sector.

En aquest sentit, l’executiu espanyol ha convingut tramitar pel procediment d’urgència el reial decret pel qual es fixaran les normes i criteris per a concedir aquestes ajudes.

El reial decret llei també garanteix la subrogació del col·lectiu d’estibadors davant la desaparició de les societats de gestió de treballadors portuaris, les que tenien el control d’aquest col·lectiu fins a la reforma.

Així mateix, es modifiquen les empreses de treball temporal perquè puguen donar servei als centres portuaris d’ocupació que substitueixen a les societats de gestió de treballadors. També permetrà usar el contracte d’aprenentatge per a formar nous estibadors, de manera que es facilitarà l’accés a la professió.

Comparteix

Icona de pantalla completa