Condemnen a 3 anys i 9 mesos de presó un carnisser que venia carn de cavall com si fora bovina

El condemnat haurà d'indemnitzar amb més de 900.000 euros una empresa distribuïdora de Torrent afectada per l'estafa
6 maig 2019 16:58h
Entre el 2012 i el 2013, el carnisser va introduir de forma clandestina part de carn de cavall, de menor valor que la de vaca, en els lots de boví que venia a una empresa majorista de Torrent. / EFE

CASTELLÓ DE LA PLANA. La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Castelló ha condemnat a tres anys i nou mesos de presó per un delicte d'estafa un carnisser que va camuflar carn de cavall entre els lots de boví que va vendre a una empresa distribuïdora, a la qual haurà d'indemnitzar amb 932.000 euros.

El condemnat haurà de fer front també a una multa de 2.400 euros, segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia valencià després de la sentència feta pública aquest dilluns.

Segons es relata en la resolució, el majorista afectat es va adonar del frau quan li ho van comunicar alguns dels seus clients, als qui va haver de compensar, després de les oportunes reclamacions i demandes, amb més de 465.000 euros.

El carnisser condemnat haurà d'indemnitzar l'empresa amb la mateixa quantitat, així com amb altres 467.000 euros en concepte de lucre cessant.

L'acusat, que tenia una sala d'especejament en un polígon industrial de la ciutat de Castelló, comprava canals senceres de bestiar boví, equí i de cérvol i després els especejava en les seues instal·lacions i elaborava lots de carn desossada que venia a distribuïdors a l'engròs, que al seu torn els revenien a signatures minoristes.

Etiquetes amb dades falses

Entre el 2012 i el 2013, el carnisser va introduir de forma clandestina part de carn de cavall, de menor valor que la de vaca, en els lots de boví que venia a una empresa majorista de Torrent.

En les etiquetes de traçabilitat d'eixos lots, on figuren dades com el tipus de carn, la data de sacrifici de l'animal, el país de naixement o el de criança, el carnisser especificava que el producte subministrat era íntegrament boví.

L'empresa distribuïdora, amb seu a Torrent, ignorava que els lots adquirits contenien també equí fins que va ser advertida d'això, el gener del 2013, pels seus clients.

Els lots de carn afectats per aquest frau havien sigut distribuïts entre els clients minoristes sense manipular i amb el mateix format amb el qual venien des de l'empresa del condemnat, excepte una modificació de l'etiquetatge.

Segons el tribunal, la presència de carn de cavall en eixos lots de vaca "va generar una alarma entre els consumidors i les baules intermèdies de la cadena alimentària que van posar en dubte l'existència dels controls oficials que han de vetlar per garantir la seguretat alimentària en la societat".

Els productes susceptibles de portar carn de cavall entre els seus ingredients i que estaven a la disposició del consumidor final van ser retirats del mercat.

next