Convocada una concentració "per la llibertat dels presos polítics" aquest dijous a la Universitat Jaume I

El manifest demana la revocació de la sentència; la retirada de tots els càrrecs contra els presos polítics i els exiliats, i una solució política que passe per una negociació "sense més límits que els drets humans"
23 octubre 2019 13:28h
El CULC ha convocat una concentració "per la llibertat dels presos polítics" aquest dijous al migdia a l'Àgora de l'UJI. / ENRIQUE GALDÚ

CASTELLÓ DE LA PLANA (EP). El Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC) ha convocat per a aquest dijous al migdia una concentració a l'Àgora de l'UJI "per la llibertat dels presos polítics".

En un manifest, al qual s'han adherit el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans-UJI, Comissions Obreres-UJI, ACV Tirant lo Blanc i STEPV-Intersindical Valenciana-UJI, expressen la seua "indignació i rebuig" per la sentència del Tribunal Suprem, que afecta "els representants legítimament triats del poble de Catalunya i que han estat a la presó preventiva durant dos anys".

Així, descriuen la sentència com a "injusta, absolutament desproporcionada i que condemna a quasi 100 anys de presó els polítics del denominat 'procés d'autodeterminació'".

El manifest destaca que la qüestió catalana "no se solucionarà mitjançant la denúncia, la judicialització i la repressió, com ara amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, sinó mitjançant el diàleg i la cerca de formes d'organització territorial consensuades i l'exercici en cada pas del dret a decidir". Afegeix que el cas de Catalunya "no serà un fet aïllat" i que "el perill de la recentralització i de la pèrdua de drets civils i polítics recaurà també sobre tots nosaltres".

Després de denunciar "qualsevol mena de violència", el manifest demana la revocació de la sentència; la retirada de tots els càrrecs contra els presos polítics i els exiliats, i una solució política que passe per una negociació "sense més límits que els drets humans".

Des de la Universitat Jaume I s'ha indicat a Europa Press que el CULC és un col·lectiu universitari que, "en exercici del dret de llibertat d'expressió dels seus membres", ha informat el Rectorat de la seua intenció de realitzar la concentració.

L'UJI, com a institució pública, entén que aquesta manifestació es pot realitzar sempre que siga "pacífica i respectuosa", com "han sigut sempre les manifestacions realitzades anteriorment per aquest col·lectiu en defensa de la llengua i la cultura catalanes". Per aquest motiu, ha assenyalat que no s'ha previst cap dispositiu especial de seguretat.

next