Compromís, Unides Podem i Ciutadans fan diana contra el PP i PSOE per no canviar el model de finançament

Els caps de llista per València al Congrés indiquen les seues preferències sobre els pactes posteriors a les eleccions del 28 d'abril
15 abril 2019 17:20h
D'esquerra a dreta: Joan Baldoví, de Compromís; María Muñoz, de Ciutadans; Héctor Illueca, d'Unides Podem; Belén Hoyo, del PP, i José Luis Ábalos, del PSOE. / EFE

VALÈNCIA. Els caps de llista al Congrés per València s'han culpat els uns als altres aquest dilluns de la falta d'avanços en la reforma del sistema de finançament autonòmic, que tots coincideixen a reconéixer que castiga i perjudica els valencians.

En un debat electoral organitzat per la Cadena Ser, la cap de llista del PP Belén Hoyo ha acusat el PSOE d'haver enganyat els valencians amb aquest assumpte, mentre que el candidat del PSPV-PSOE José Luis Ábalos li ha recordat que el PP va governar huit anys i no va canviar el model.

Ábalos ha reivindicat que els pressuposts presentats per Sánchez van introduir per primera vegada que el 10% de les inversions de l'Estat es destinaren a infraestructures valencianes –d'acord amb el que marca l'Estatut– i ha assegurat que l'únic problema que van tindre aquests comptes va ser que "els independentistes i la dreta es van aliar per a derrocar-los i provocar aquestes eleccions".

Hoyo ha destacat que l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy va asseure les comunitats per a iniciar la negociació del canvi de model, però el seu successor, el socialista Pedro Sánchez, va prometre que ho faria i no ho ha fet, i s'ha preguntat on estaven aleshores les samarretes de Podemos i Compromís demanant el canvi del sistema.

Des de Compromís, el seu número u al Congrés per València, Joan Baldoví, ha dit compartir amb la candidata popular la idea que Sánchez "va tirar la tovallola" de la reforma del finançament en dies, però també ha destacat que el PP tenia l'obligació per llei d'haver reformat aquest sistema des del 2014.

Baldoví ha instat, sense èxit, els candidats a comprometre's perquè tots els diputats valencians del Congrés donen suport a les propostes realitzades pel grup d'experts nomenat per les Corts en aquesta matèria.

La candidata de Ciutadans María Muñoz ha culpat el PP i el PSOE de l'infrafinançament valencià i ha assegurat que el seu partit asseurà tots els presidents autonòmics i arribarà a pactar un nou sistema "de forma justa, que garantisca la sanitat, l'educació i els serveis socials" i faça iguals tots els espanyols.

Des d'Unides Podem, el seu candidat Héctor Illueca ha defensat que el País Valencià ha de liderar el debat sobre el model territorial, però ha advertit que els desequilibris territorials que genera el sistema de finançament no es resoldran mentre no s'aborde "el problema de les polítiques d'austeritat".

Tant Compromís com Unides Podem han destacat també "el sabor agredolç" i la "decepció" que ha suposat el govern de Pedro Sánchez, al qual han retret que, a més del finançament, no haja abordat altres qüestions com la derogació de la llei mordassa o els aspectes més lesius de la reforma laboral.

Formació de govern

José Luis Ábalos ha reconegut que el PSOE aspirarà a poder formar un govern monocolor, que puga aconseguir acords puntuals amb altres partits, però ha assegurat que, en tot cas, els socialistes apostaran "sempre per un govern de progrés tant a Espanya com en la Comunitat Valenciana".

Belén Hoyo ha afirmat que "les línies roges i límits" del PP són la defensa de la unitat d'Espanya, la Constitució i les lleis. Línies roges coincidents per a la candidata de Ciutadans, que s'ha mostrat partidària d'un govern com el d'Andalusia.

Joan Baldoví ha apostat per traslladar el govern progressista del Botànic a Madrid; ha dit voler saber què farà el PSOE després del 28 d'abril, i ha assegurat que el vot a Compromís serà útil als valencians tots els dies.

Héctor Illueca, per últim, ha assegurat que Unides Podem aspira a governar, però tendirà la mà a les forces progressistes, com el PSOE i Compromís, per a facilitar un acord de govern que siga estable.

next