Compromís recorda al PSPV que no té majoria absoluta i li demana que "es calme una miqueta"

Ferri considera que, a diferència del 2015, "aquesta vegada no hi ha cap pressa perquè es prenguen decisions ràpides"
8 maig 2019 12:23h
Abans de parlar de noms, Ferri ha insisitit que primer cal parlar de les polítiques per a millorar la vida de la gent i després dir "qui farà això". Imatge d'arxiu. / INMA CABALLER, CORTS

VALÈNCIA. El portaveu de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha assenyalat aquest dimecres sobre les negociacions per al nou govern que el PSPV-PSOE hauria de "calmar-se una miqueta", ja que la seua "actitud" és com si tinguera "la majoria absoluta", quan té 27 escons.

En declaracions als mitjans de comunicació després de la primera reunió del seu grup parlamentari, Ferri ha considerat que "no hi ha cap pressa perquè es prenguen decisions ràpides"; entre altres coses, perquè la situació actual és diferent a la del 2015, quan "feia falta tirar com més prompte millor" el govern interí del PP.

Així, ha demanat "paciència a tot el món, sobretot al PSPV". "Tenim temps de sobra", ha indicat Ferri, ja que "no estem en la mateixa situació que l'altra vegada". Sobre els socialistes, ha remarcat que "sembla que tinguen 55 diputats i en tenen 27 només; els falten uns quants per a arribar als 49 que marca la majoria necessària per a investir un president de la Generalitat".

Abans de parlar de noms, Ferri ha insistit que primer cal parlar de les polítiques per a millorar la vida de la gent i després dir "qui farà això", i ha recordat que en aquests moments hi ha un govern interí procedent del primer pacte del Botànic que "continua treballant pels valencians", a diferència del que passava fa quatre anys.

Quins noms hi ha sobre la taula?

En la seua opinió, la composició tant de la Mesa de les Corts com del govern formen part d'una negociació global que "ha de començar primer parlant del què", i, per tant, "encara no està clara" quina serà la composició en tots dos casos. "No em sent capacitat per a respondre res ara, no tinc més informació", ha asseverat.

A més, ha considerat que el fet que la setmana que ve calga triar ja la Mesa de les Corts "no pot condicionar en cap cas la negociació posterior del govern del Botànic", i ha indicat que tampocno  està clar que la presidència de la cambra haja de ser per a Compromís, perquè "això forma part del com i el qui". Així ha contestat després de ser preguntat per Enric Morera, que fa uns dies va mostrar la seua predisposició per a repetir com a president de les Corts. Tampoc no ha volgut respondre sobre si la coalició valencianista demanarà la Conselleria d'Hisenda: "Això forma part del com i del qui, i de moment estem en el què".

Preguntat sobre si es podria elegir una presidència de les Corts provisional, com va ocórrer a l'inici de la legislatura passada, Ferri ha indicat que "tot forma part de la negociació" i que ara mateix desconeix la resposta, que hauran de decidir les comissions negociadores.

Respecte a si Compromís assumirà públicament que Ximo Puig siga el president de la Generalitat, com els ha demanat el subsecretari general del PSPV-PSOE, Manolo Mata, Ferri ha asseverat: "Això forma part del qui, i encara no estem en eixe punt".

Les bases per a començar les negociacions

Sobre el punt de partida de Compromís per a les negociacions amb els altres partits per a un nou Botànic, ha apuntat que un dels eixos del nou pacte de govern hauria de ser l'obligatorietat que els diputats de Compromís, PSPV i Podem al Congrés es comprometen amb un nou model de finançament autonòmic i amb les polítiques del Botànic.

Ferri ha indicat sobre la petició de Podem de reunir-se per a fer balanç de l'anterior acord que "això formarà part de la negociació" i que no cal fer "diverses reunions per al mateix", sinó que en la mateixa trobada per a negociar "el què, el com i el qui" es pot avaluar el passat. No obstant això, sí que ha defensat la importància d'aquest exercici: "Les avaluacions sempre s'han de fer".

Finalment, ha indicat que, per part del Bloc –la formació majoritària dins de Compromís–, en la comissió negociadora estaran Àgueda Micó, Mònica Álvaro i ell mateix. Pel que fa a la resta de membres de les potes de Compromís, ha indicat que "estan per decidir".

next