Compromís i PSPV es reuneixen aquest dimarts per a avançar en el pacte per a València

Les negociacions van començar el 7 de juny i, després de les discrepàncies de l'última trobada del passat divendres, no s'han produït avanços entre les dues formacions
25 juny 2019 12:16h
L'estructura de govern és una de les qüestions per les quals les dues formacions no han pogut tancar un acord. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Compromís i el PSPV s'han citat de nou aquest dimarts a les 16.00 hores per a desbloquejar i avançar en les negociacions del pacte a l'Ajuntament de València després del distanciament evidenciat després de l'última reunió, especialment a causa de l'estructura de govern que planteja cada partit.

Fonts socialistes han confirmat aquesta cita, la huitena reunió de la comissió negociadora entre les dues formacions des que iniciaren les trobades el passat dia 7 de juny, després d'alguns dies de discrepàncies passades les eleccions del 26M sobre com i quan havien de començar les negociacions.

En finalitzar l'última reunió entre les dues parts divendres passat, l'alcalde, Joan Ribó, i la portaveu del PSPV, Sandra Gómez, van comparéixer per separat davant els mitjans i van confirmar que no hi havia avanços després d'aquella trobada.

Ribó va assegurar que un govern de coalició era la "solució" i que no li agradava l'opció legal de governar en solitari, mentre que Gómez va criticar l'"amenaça" d'aquesta possibilitat, que no ho preveia com un bon model, i va apostar per una coalició que recollira l'"esperit" del Botànic, amb decisions de govern conjuntes.

L'alcalde va insistir en tres fórmules de treball del govern amb coordinacions d'àrea en "proporció" amb els resultats electorals, mentre que la líder socialista va defensar que, independentment dels vots, hi haguera "voluntat de governar conjuntament" sense que, com va considerar que plantejava Compromís, els socialistes estigueren "subordinats".

A més, mentre el primer assegurava que el programa conjunt estava "pràcticament tancat", Gómez deia que encara "queda molt a parlar" i agregava que, més enllà que des del PSPV reclamaren una vicealcaldia per a ella –que Ribó va veure "totalment innecessària"–, les diferències entre totes dues formacions eren també "de fons".

Després d'un cap de setmana llarg a causa de la festivitat de Sant Joan, totes dues parts s'han tornat a citar aquest dimarts per a tractar d'accelerar l'acord, ja que el temps va acurtant-se. 

Segons el Reglament d'Organització de les entitats locals hi ha un termini de 30 dies des de la sessió constitutiva de l'Ajuntament, que va ser el passat 15 de juny, perquè l'alcalde convoque el ple d'organització per a nomenar tots els representants del govern municipal, entre altres qüestions.

En alguna de les compareixences, Ribó ha afirmat que queda temps per a tancar l'acord, ja que en la passada legislatura el ple extraordinari d'organització es va celebrar el 8 de juliol.

La primera reunió de la comissió negociadora es va produir el 7 de juny, després de dies de desacords passada la cita electoral sobre quan i com havien d'iniciar-se les negociacions. Va ser el mateix dia que Ribó i Gómez van tindre una trobada al teatre Rialto per a escenificar el principi de l'acord.

Quasi vint dies després d'aquell primer contacte i després de quasi un mes de les eleccions municipals del 26 de maig, València segueix sense reeditar el govern d'esquerres de l'última legislatura. Aquesta vegada, sense València en Comú, que s'ha quedat sense representació a l'Ajuntament.

next