Compromís es presenta a les europees amb el propòsit de continuar exercint de 'lobby' valencià a Brussel·les

La coalició liderada per Jordi Sebastià té entre les seues reivindicacions "un tracte just per a la taronja" i la defensa del Corredor Mediterrani com a infraestructura prioritària
9 maig 2019 12:02h
Isaura Navarro i Jordi Sebastià han presentat aquest dijous al matí el programa de Compromís per Europa. / DLV

VALÈNCIA. Compromís per Europa –'hereva' de la coalició Primavera Europea que es va presentar el 2014– es presenta a les eleccions del 26M amb l'objectiu de "continuar sent i exercint de lobby valencià". Així ho ha manifestat el seu número 1, Jordi Sebastià, en una roda de premsa celebrada aquest dijous al matí a València. Ho ha fet acompanyat de la número 4 de la candidatura, Isaura Navarro, en una compareixença en què també han desgranat el programa que defensaran aquesta campanya. 

La candidatura està liderada per Compromís, acompanyat d'En Marea, la Chunta Aragonesista, MÉS per Mallorca, el Partido Castellano, Izquierda Andalucista, Nueva Canarias, Caballas, Equo Verdes - Iniciativa Andalucía, Coalición por Melilla i els Verds. La intenció és continuar treballant dins del grup polític del Parlament Europeu Els Verds/Aliança Lliure Europea i, d'aquesta manera, "trencar amb la coalició neoliberal formada pel PP i el PSOE a Europa".

Quines polítiques vol Compromís?

Compromís vol construir "una Europa feminista, sostenible i social", tal com ha explicat Navarro, sense deixar de banda l'agenda valenciana. En aquest sentit, la coalició portarà a Brussel·les les seues reivindicacions en l'àmbit de l'agricultura per a "exigir un tracte just per a les taronges" a més de demanar que s'aplique la clàusula de salvaguarda. Pel que fa a les infraestuctures, Compromís per Europa reivindica com a prioritari el Corredor Mediterrani.

Pel que fa a les polítiques feministes, la coalició demana que s'aprove ja una directiva europea contra la violència masclista. En l'àmbit de la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic, exigeix que es camine cap a les fonts d'energia renovable.

Respecte a les polítiques socials, Compromís proposa que s'establisca una renda mínima, en la línia de la renda valenciana d'inclusió, a més d'una política fiscal progressiva. També vol que deixen d'existir paradisos fiscals a la Unió Europea, com ara Irlanda, Luxemburg i els Països Baixos.

Altres propòsits de la candidatura són que hi haja unes pensions públiques i dignes per a totes les persones que es jubilen i que es tanquen tots els CIE. Navarro ha definit aquests centres com a "presons dels innocents" i ha asseverat que "no els volem ací a València, però tampoc a l'Estat ni a la Unió Europea". A més, ha demanat que es deslliguen les polítiques de migració de les polítiques de seguretat a fi de viure en "una Europa solidària i respectuosa".

A mode gairebé anecdòtic, Sebastià també ha assenyalat que aquest dijous, 9 de maig, es recorda la declaració de Robert Schuman, embrió d'allò que més endavant acabaria sent la Unió Europea. En el programa de Compromís està inclòs que aquesta jornada, el Dia d'Europa, siga festiva a tots els estats membre.

A pel segon diputat

Pel que fa a la representació a què aspira Compromís per Europa, Sebastià ha indicat que "somnien" amb el segon diputat. La coalició, que l'any 2014 va traure un escó, vol retindre aquests resultats i, si pot ser, millorar-los.

En cas que s'arribara al segon eurodiputat, està previst que l'escó compartisca entre les persones que van en el número dos, tres i quatre de la candidatura. Si només en trauen un, serà per a Jordi Sebastià, sense rotacions.

next