Compromís exigeix "coherència" a la resta de partits per a reclamar una nova DIA del port de València

Campillo reclama que es tinguen en compte les conclusions del fòrum de debat sobre les relacions de la ciutat amb el port i demana al PSPV que es mantinga com un "aliat" en la defensa del patrimoni natural
13 novembre 2019 18:00h
El vicealcalde ha demanat que el treball dels  grups del fòrum "no es quede en paper mullat". / PORT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. El grup municipal de Compromís per València ha tornat a reclamar una nova Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) del projecte d'ampliació del port de València. Aquesta demanda es produeix després que aquest dimarts les Corts rebutjaren la petició de la coalició valencianista i d'Unides Podem d'instar el govern espanyol a fer una nova DIA davant les modificacions que ha patit el projecte des del 2007. A més, ha demanat a la resta de partits "coherència" a l'hora de defensar el "patrimoni natural". 

En un comunicat, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana per Compromís, Sergi Campillo, insisteix que el projecte que pretén fer ara l'Autoritat Portuària no és el mateix que el que va estudiar l'anterior DIA. "S'ha modificat substancialment aquest projecte d'ampliació i volem garantir que tot estiga dins de la legalitat per a no lamentar-ho després, com ja va passar en altres projectes, com ara la ZAL", ha explicat.

Campillo ha demanat coherència i que es tinguen en compte els treballs del fòrum de debat al voltant de les relacions Ciutat-Port impulsat per l'Ajuntament de València, la Conselleria de Política Territorial i l'Autoritat Portuària, i que té com un dels punts de debat l'ampliació del port i les seues problemàtiques. Aquest fòrum està organitzat en tres grups de treball i format per les universitats, entitats veïnals, ecologistes i representants institucionals, entre d'altres. 

El vicealcalde ha demanat que el treball d'aquest grups "no es queden en paper mullat", sinó que es tinguen en compte les conclusions del fòrum. Campillo ha reclamat coherència i que en aquesta qüestió es deixen de costat els "interessos partidistes" perquè, al seu judici, està en joc "el futur dels barris i del patrimoni natural", com és el cas de les platges. 

El regidor s'ha referit així al rebuig del PSPV, PP, Ciutadans i Vox a la proposta presentada pels grups parlamentaris de Compromís i Podem a les Corts sobre la necessitat d'una DIA que revise la nova ampliació del port. "No podem entendre en un context d'emergència climàtica que no es vulguen tindre totes les garanties respecte a projectes que alteren el nostre territori i la vida de la nostra ciutat". En aquest sentit, demana al PSPV de la ciutat que es mantinga com un "aliat" per a defensar els interessos de València: "De l’entorn natural, dels barris i de la ciutadania".

Campillo ha insistit en la urgència de millorar les infraestructures ferroviàries per a connectar la ciutat amb el Corredor Mediterrani, "una de les grans inversions pendents". A més, ha recordat que el port de València encara no ha desenvolupat el projecte de rehabilitació de les platges del sud de la ciutat, que la DIA del 2007 ja exigia. "És un deute pendent amb el veïnat, que exigeix una solució davant la regressió de les platges per culpa dels efectes precisament de l'ampliació del port", ha afegit.

"El port de València és una font potencial d'ingressos a la ciutat i la indústria valenciana i, per això, cal tindre un projecte sostenible de futur", ha afirmat. Campillo ha instat a adequar el port als compromisos de l'Estratègia 2030 de la Xarxa Mundial de Ciutats Portuàries, de la qual forma part la Marina. 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next