Compromís per Paterna vol que l'Ajuntament també declare l'emergència climàtica

La formació valencianista demana que s'assumisquen "compromisos polítics reals i vinculants", i apunta a la protecció d'espais com la Vallesa i Les Moles
8 setembre 2019 13:58h
Compromís demana que es protegisquen els paratges i entorns naturals, "com ara les marjals; el llit del riu i barrancs; horts i cultius tradicionals arrelats, i boscs com la Vallesa i el Paratge Natural de Les Moles", ja que "els arbres i la vegetació en general minimitzen l'impacte de la crisi climàtica". / @LAMOLANOSTRA

VALÈNCIA. Compromís per Paterna presentarà al pròxim plenari municipal una moció perquè l'Ajuntament declare l'emergència climàtica. A més, demana que s'acorden mesures reductores i de consciència ciutadana per a minimitzar els efectes d'aquesta situació. 

Segons recull la moció, "ens trobem davant una situació real d'emergència climàtica, que només posen en qüestió els representants de les entitats responsables d'aquest problema". "No respondre a aquesta greu crisi ecològica suposaria la mort de milions de persones, a més de l'extinció d'espècies imprescindibles per a la vida en la Terra, ateses les complexes interrelacions ecosistèmiques", lamenten des de Compromís.

En aquest sentit, el regidor Carles Martí ha destacat que "cal actuar amb responsabilitat i acceptar la realitat de la crisi climàtica i la gravetat de la situació". "Admetre les evidències científiques, així com les propostes de reducció de les emissions proposades, és l'única forma de protegir l'existència tant a escala global com al nostre entorn", ha continuat. I ha afegit: "Les institucions i la ciutadania han d'entendre i atendre la urgència de la lluita contra el canvi climàtic i l'Ajuntament de Paterna ha d'exercir un paper clau, ja que dins del seu marc de competències pot ajudar a evitar l'augment de la temperatura global i a millorar la salut i el benestar de les persones".

Per a la formació valencianista, "declarar l'emergència climàtica requereix assumir el compliment de compromisos polítics reals i vinculants, molt més ambiciosos que els actuals, amb la consegüent assignació de recursos per a fer front a aquesta crisi; un full de ruta vinculant capaç de garantir les reduccions de gasos d'efecte d'hivernacle anuals". "Un estat d'emergència implica potenciar els recursos disponibles dels ajuntaments per a afrontar la crisi climàtica juntament amb els problemes associats que comporta", continua la nota.

Compromís demana que es protegisquen els paratges i entorns naturals, "com ara les marjals; el llit del riu i barrancs; horts i cultius tradicionals arrelats, i boscs com la Vallesa i el Paratge Natural de Les Moles", ja que "els arbres i la vegetació en general minimitzen l'impacte de la crisi climàtica". En aquest sentit, cal citar el projecte d'Intu Mediterrani, un macrocentre comercial i d'oci de centenars de milers de metres quadrats de superfície.

La formació valencianista també demana que es potencie i facilite l'economia local; que s'impulsen la sobirania alimentària i una agricultura i ramaderia ecològica de proximitat, i que es pose en marxa el projecte 'Menjadors sans i sostenibles' –l'objectiu del qual és promoure, en els menjadors de competència municipal, l'alimentació amb productes de temporada, de 'quilòmetre 0' i d'agricultura ecològica.

Divendres passat, 6 de setembre, el Consell va aprovar una declaració institucional que reconeix l'emergència climàtica i amb la qual es compromet formalment a dur endavant accions contra el canvi climàtic.

next