Compromís i PSPV formalitzen aquest dimecres el pacte de govern a València 

En el ple d'organització s'haurà de donar el vistiplau a la distribució del govern local, al nombre d'assessors i a la revisió dels salaris
16 juliol 2019 13:17h
Compromís i PSPV van pactar un govern amb dues vicealcaldies i nou àrees de gestió. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat aquest dimarts que està previst que dimecres es formalitze el pacte de govern de la ciutat aconseguit entre Compromís i el PSPV per als pròxims quatre anys. 

"Espere que siga demà. Estem treballant perquè siga demà", ha assenyalat el primer edil, que s'ha pronunciat d'aquesta manera en ser preguntat per la signatura del pacte de govern municipal després de participar en la presentació de l'esdeveniment esportiu i solidari 'València contra el Càncer'. 

L'acord es va tancar i va anunciar divendres passat, després que les negociacions arribaren a bon port entre totes dues formacions i de concloure que l'executiu local comptarà per al període 2019-2013 amb dues vicealcaldies –una per a Compromís i una altra per al PSPV– i nou àrees de gestió. Des d'aquell moment i a partir de la distribució d'àrees i delegacions, s'ha estat treballant per a tancar i perfilar detalls i altres qüestions i poder-les plasmar sobre el paper. 

"En aquest moment estem corregint alguns errors del repartiment d'àrees, de delegacions. Hi ha algun error que estem corregint aquest matí", ha comentat Joan Ribó, qui ha assegurat té previst presentar aquest dimecres "els punts programàtics" del pacte de govern i així presentar-lo formalment. 

L'alcalde ha parlat del ple d'organització del consistori per al pròxim mandat, previst inicialment per a aquest dimecres i en el qual s'ha de donar el vistiplau a la distribució del nou govern local i les comissions informatives, al nombre d'assessors de cada grup i a la revisió dels sous dels regidors, entre altres assumptes.

Ribó ha destacat que la sessió plenària ha hagut de retardar-se un dia, del dimecres al dijous 18 de juliol, perquè després de tancar l'acord de govern "hem arribat molt ajustats" de temps. L'alcalde ha explicat que el divendres no es van poder concloure tots els tràmits i expedients necessaris i que per això no s'aconseguien les 48 hores necessàries per a convocar-la amb eixa antelació. 

"Es deu a una qüestió lògica molt senzilla. Per a celebrar un ple, per a la seua convocatòria, han de passar 48 hores. El divendres no vam poder arribar. Per a fer un ple s'ha de presentar una sèrie d'expedients i per a aquests expedients s'ha de tindre clar tot l'anterior. Si no tinc els expedients, no podem presentar el ple", ha detallat. Així, ha ressaltat que tot es va formalitzar aquest dilluns i que "per això s'ha hagut de retardar un dia" el ple d'organització. 

Igualment, preguntat per les crítiques de l'oposició –PP, Ciutadans i Vox– respecte a l'assignació i distribució d'assessors i pels "límits" que aquesta assegura que es posen a la seua tasca, l'alcalde ha assegurat que "això no és cert".

"Totalment suficient"

El responsable municipal ha explicat que el número d'assessors que ara s'ha donat a l'oposició "és el nombre de regidors que té multiplicat per 1,3". "És un nombre d'assessors totalment suficient per a poder fer la tasca d'oposició", ha manifestat Joan Ribó. Després d'això, l'alcalde s'ha referit també als sous i a les dedicacions exclusives atorgades per a aquest nou mandat i ha afirmat que "és absolutament normal" i "lògic".

En aquesta línia, ha comentat que, com "es fa en molts municipis, les dedicacions exclusives les tenen en primer lloc aquelles persones que estan en el govern" i, després, "l'oposició". "El que no és raonable és que l'oposició tinga exclusives i no tinga exclusives el govern", ha afegit.

Així mateix, Ribó ha apuntat que el seu equip de govern no és responsable de la norma que regula aquesta qüestió i ha al·ludit l'exministre d'Hisenda amb el PP Cristóbal Montoro. "Nosaltres no som els responsables que algun Montoro, quan era ministre d'Hisenda, retallara el nombre de dedicacions exclusives", ha exposat en aquest sentit.

"No té motiu per a protestar"

El primer edil ha agregat que a l'Ajuntament de València "el que hem fet ha sigut pujar al màxim el salari de les dedicacions no exclusives" perquè "no hi haja una discriminació significativa". "Vull ressaltar que la diferència entre una dedicació normal i una d'exclusiva és poc menys del 10%. Per tant, és una quantitat absolutament raonable", ha insistit.

Amb tot, Ribó ha considerat que l'oposició municipal "no té motiu per a protestar". "No hi ha cap motiu raonable per a protestar. L'única cosa que li demane és que ho compare amb els resultats que hi ha per ací, en molts ajuntaments, alguns del PP, i veurà que el que estem fent és normal i es correspon", ha subratllat.

next