Diari La Veu del País Valencià
Compromís nomena Galiana en la comissió delegada de La Marina per a tindre representació en aquest òrgan

VALÈNCIA (EP, Redacció). El grup municipal socialista a l’Ajuntament de València ha quedat aquest divendres fora de la comissió delegada del Consorci València 2007, després que l’executiu de la ciutat –PSPV i Compromís– haja sotmés a votació en la Junta de Govern Local la renovació del representant municipal en aquest òrgan, fins ara socialista, i s’haja designat un membre de Compromís.

Així, a partir d’ara el regidor que representarà l’Ajuntament en aquesta comissió serà Carlos Galiana, de Compromís, i no l’edil socialista Pilar Bernabé, que era la proposta pel PSPV. Fins ara, el càrrec l’ocupava la vicealcaldessa i portaveu socialista, Sandra Gómez.

El canvi acordat en la Junta de Govern Local ha comptat amb el vot a favor dels edils de Compromís i amb el rebuig dels membres del PSPV en aquest òrgan, com han precisat després de la reunió el vicealcalde, Sergi Campillo (de Compromís), i el portaveu adjunt i ara en funcions del grup socialista, Ramón Vilar.

Ampliar l’òrgan perquè puga haver-hi més membres

La comissió delegada del Consorci de la Marina de València, l’òrgan que s’encarrega del “dia a dia” d’aquesta entitat, està integrada per dos representants del govern espanyol; un, de la Generalitat, i un altre, de l’Ajuntament. Campillo l’ha diferenciada del Consell Rector, un òrgan superior “amb representació al 50% dels dos partits que integren el govern [local]”.

Campillo ha explicat que s’havia manifestat en anteriors reunions que “urgia” nomenar després de l’inici del nou mandat el representant municipal en eixa comissió i que Compromís defensava tindre un membre en ella tenint en compte que els altres integrants –govern espanyol i Generalitat– eren socialistes.

Així mateix, ha plantejat que està previst modificar els estatuts d’eixe òrgan perquè la Generalitat i l’Ajuntament puguen tindre dos representants cadascun, una possibilitat que havien plantejat els socialistes.

En aquesta línia, l’alcalde de València i president del Consell Rector del Consorci de la Marina, Joan Ribó, ha contactat després de la Junta de Govern Local amb el gerent d’aquesta entitat, Vicent Llorens, per a traslladar-li la necessitat de convocar una “reunió urgent” d’aquesta entitat amb la finalitat d’impulsar el canvi dels estatuts per a augmentar la representativitat de les administracions local i autonòmica en la comissió delegada, segons ha sabut Europa Press.

La crisi del Rialto oberta per l’EMT

La renovació d’aquest lloc i la “discrepància” expressada entre els socis del Rialto en votar-la aquest divendres s’ha produït l’endemà passat de la polèmica sorgida entre ambdues parts després que el PSPV votara dimecres, en la comissió de treball que investiga el frau de quatre milions d’euros detectat en l’Empresa Municipal de Transports (EMT), en el mateix sentit que l’oposició –PP, Ciutadans i Vox–. En concret, van votar que l’edil de Mobilitat i president de l’entitat, Giuseppe Grezzi (de Compromís), no estiga present quan declaren en ella persones amb relació contractual o laboral amb la companyia. Els valencianistes, però, van rebutjar eixa mesura.

El vicealcalde va assenyalar aquest dimecres, després que es produïra en la comissió de treball de l’EMT el vot diferenciat entre el seu partit i el PSPV, que s’obria “una crisi de govern sense precedents” que suposava “un abans i un després”, mentre que l’alcalde, Joan Ribó, va considerar que eixa votació era “una qüestió de gravetat”. No van descartar que tinguera conseqüències.

Compromís: “Volíem tindre almenys un representant”

“Aquest és un tema que s’ha tractat algunes vegades en la comissió de coordinació de govern que tenim totes les setmanes; ens urgia nomenar el representant de la comissió delegada”, ha assenyalat Campillo, alhora que ha insistit que en aquest òrgan el consistori “només pot nomenar un representant”.

“Dels quatre membres d’aquesta comissió, [a Compromís] volíem tindre almenys un representant com a partit que cogoverna a l’Ajuntament de València i a la Generalitat”, ha exposat respecte a la postura de la seua coalició. “Dels quatre representants, el govern espanyol, socialista, en té dos, i la Generalitat, un, també socialista”, ha afegit. I ha remarcat: “Enteníem que el representant de l’Ajuntament havia de ser almenys de Compromís per a tindre un representant en eixa comissió”.

Així mateix, respecte a la renovació dels regidors aprovada, el vicealcalde ha comentat que el PSPV havia demanat que “s’exploraren alternatives com la possibilitat de canviar els estatuts perquè la comissió delegada tinguera més representació de cada institució”.

El vicealcalde ha assenyalat que d’aquesta manera s’aconseguiria “una representació equilibrada tant de la Generalitat com de l’Ajuntament” i ha expressat que Compromís està “completament amb aquesta proposta”. No obstant això, ha reiterat la urgència de nomenar l’integrant del consistori per a garantir el treball diari de la comissió i no prolongar aquesta vacant fins que es faça efectiva la reforma dels estatuts plantejada.

PSPV: “És un problema de terminis”

El portaveu en funcions del PSPV ha afirmat que la “discrepància” amb Compromís es troba en eixe punt, atés que els socialistes opinen que es podia haver mantingut la representació actual amb Sandra Gómez “mentre dura el procés de modificació d’estatuts per a equilibrar la representativitat política institucional”. “Considerem precipitat [el canvi]. És un problema de terminis”, ha dit.

Preguntats pel segon vot diferenciat en la mateixa setmana entre Compromís i el PSPV, Vilar ha precisat que no és el segon de la setmana sinó “el segon vot diferent de la història en la Junta de Govern” i ho ha diferenciat d’allò succeït en la companyia pública d’autobusos.

Igualment, Vilar ha assenyalat que “no veu greu” votar en contra en aquests casos perquè el “problema” seria fer-ho “en el ple, on està l’oposició”. “En la Junta de Govern cadascun vota el que vota; tampoc és tan dramàtic”, ha afirmat, al mateix temps que ha dit que li hauria agradat més un acord. Campillo ha dit que aquest és “un fet puntual i extraordinari”, ha destacat que canviarà quan es reformen “en poc de temps” els estatuts i ha rebutjat “dramatitzar”. “És una decisió temporal”, ha subratllat.

El Consell: “A prova de bombes”

Aquest divendres, preguntat en la roda de premsa posterior al ple del Consell, Arcadi España –en substitució de Mónica Oltra– ha confiat que la situació del Rialto es resoldrà prompte i s’ha mostrat convençut que tornarà “la calma”. El conseller España, que ha fet aquestes declaracions “des del màxim respecte a una altra institució que no és la Generalitat”, ha parafrasejat Oltra: “Els acords entre els partits que conformem el Botànic estan a prova de bombes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa