Compromís força el PSPV a posicionar-se en les Corts davant el bloqueig del finançament per part de Sánchez

La coalició ha presentat una iniciativa al Parlament per a demanar una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que permeta trobar solucions a la falta d'ingressos
3 setembre 2019 14:15h
Ferri ha titlat d'"excusa" el posicionament del PSOE respecte el finançament. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Compromís no està satisfet amb el paper que està jugant el Consell en el bloqueig financer que pateix el País Valencià –junt amb la resta d'autonomies– a causa de la inacció del govern en funcions de Pedro Sánchez. Tal com avançava aquest diari, la coalició vol que el seu soci de govern, el PSPV, eleve el to davant l'executiu espanyol.

El paper jugat fins ara pel president Ximo Puig ha sigut passiu, apel·lant a la urgència de formar un govern, però sense aportar propostes per a desbloquejar pagaments com les bestretes pel finançament o la liquidació de l'IVA que altres líders socialistes a la resta de l'Estat han començat a reivindicar.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha presentat aquest matí les prioritats del grup en l'inici del curs parlamentari. La primera d'elles, acabar amb la "retenció de recursos" per part de l'Estat que està suposant "una pedra en el camí" a l'hora d'escometre les polítiques socials del Consell, que ja ha anunciat retallades per a la tardor. Per això, ha llançat un primer avís al PSPV presentant una iniciativa a les Corts per a demanar "de manera immediata" la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera. Una proposta en què ha coincidit amb el PPCV, que ja la va presentar la setmana passada.

Aquest organisme, que reuneix els consellers d'Hisenda de totes les autonomies amb la ministra de l'àrea, en aquest cas María Jesús Montero, pretén ficar aquest problema al centre del debat polític i buscar solucions que permeten al govern en funcions saldar el seu deute. No obstant això, el PSOE ja va evitar amb el seu vot en contra que Montero acudira al Senat, la cambra de representació territorial de l'Estat, per a debatre d'aquesta matèria.

A més d'açò, la coalició també presentarà al Parlament valencià una iniciativa per a demanar solucions que permeten salvar "l'excusa" utilitzada pel govern espanyol per a no pagar a les autonomies, que no és més que la de trobar-se en funcions. Durant les últimes setmanes, diferents partits i, fins i tot, presidents socialistes, han proposat alternatives com la d'oferir-los un crèdit amb un interés del 0% o que siga el Congrés qui aprove una norma exprés per a facultar l'executiu a saldar el deute.

Criteris distints al si del govern

Amb aquest moviment, Compromís no només tracta de forçar un posicionament ferm dels socialistes valencians, sinó que també deixa entreveure la falta d'una posició comuna al si del govern. Malgrat això, la reunió que han de mantindre aquest dimarts la vicepresidenta, Mónica Oltra, i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, podria suposar un primer pas per a arribar a la reunió del Consell del divendres amb un criteri unificat.

Tot i que Ferri ha evitat criticar obertament la tebiesa de Ximo Puig, sí que ha assenyalat que el Botànic "és un govern a tres, no un govern socialista", tractant de reivindicar el seu paper en un Consell que fins ara ha donat una imatge d'extremada paciència davant del bloqueig. Així, s'ha limitat a instar el PSPV "que reivindique allò que posa al pacte del Botànic", en el sentit de reclamar un finançament digne no només respecte al canvi de model, sinó també per a eventualitats com la que ara travessa el País Valencià.

Per ara, el PSPV ha contestat amb un comunicat signat pel seu síndic, Manolo Mata, en què no aclareix quin posicionament adoptarà enfront les iniciatives de Compromís, tot i que reitera que continuarà defensant "la reforma immediata del sistema de finançament". 

A més a més, ha criticat que "ara hi ha altres que estan en una batalla partidària que està fent mal a aquest poble" i, avançant-se a la imatge de desunió que puga donar el govern en aquesta matèria, ha remarcat que "el Botànic és el Botànic i no la suma de tres organitzacions polítiques". 

Malgrat aquestes paraules, Mata no ha deixat passar l'oportunitat per a insistir en l'argumentari que el PSOE ha defensat durant les últimes setmanes: l'única solució és formar govern. En aquest sentit, ha tirat mà del programa que Pedro Sánchez ha presentat hui a Unides Podem amb "300 mesures proposades per a millorar la vida de tota la ciutadania valenciana", però ha evitat referir-se a possibles solucions aplicables davant la incertesa de la formació de govern, que podria tornar a fracassar i forçar unes eleccions que allargarien el bloqueig polític durant uns quants mesos més. 

next