Compromís encara no sap si farà primàries per a les eleccions del 28 d'abril

Els estatuts del Bloc obliguen a escollir les candidatures mitjançant aquest procés però Iniciativa dubta sobre dur a terme una tria conjunta
21 febrer 2019 13:12h
D'esquerra a dreta, la diputada Marta Sorlí (Bloc) i els diputats Joan Baldoví (Bloc), Ignasi Candela (Iniciativa) i Enric Bataller (Iniciativa). Imatge d'arxiu. 

VALÈNCIA. L'avançament electoral anunciat per Pedro Sánchez divendres passat ha alterat inevitablement l'agenda dels partits polítics. En el cas de Compromís, resulta obvi pensar en el procés de primàries, ja que el reglament per als comicis de maig no es va validar fins al 9 de febrer. La cita del 28 d'abril, però, obliga les diferents potes de la coalició valencianista a tornar a la taula de negociacions per a acordar un document express que satisfaça totes les 'sensibilitats'. No obstant això, hi ha un possible escenari en què no se celebre un procés de primàries conjuntes. 

A hores d'ara, el Bloc i Iniciativa discrepen sobre aquest mètode. D'una banda està el Bloc, els estatuts del qual obliguen a escollir les candidatures mitjançant unes primàries. De fet, ja està preparant la maquinària per a unes primàries d'una mena o d'una altra, i tant Joan Baldoví com Marta Sorlí, actualment diputats, han anunciat que volen tornar a presentar-se. Però en el cas d'Iniciativa no és així. La formació mostra recels sobre aquest procediment per als comicis del 28 d'abril i, de moment, no vol que se celebre.

La setmana vinent hi ha una reunió de l'executiva de la coalició en què, si tot va com està previst, es resoldrà la qüestió. És a dir, ja se sabrà si hi ha primàries per a tot Compromís.

Fonts consultades per Diari La Veu expliquen que, en cas que no s'acordara un procediment conjunt, el Bloc tornaria a fer les seues primàries per a triar els candidats que li corresponen, mentre que Iniciativa els designaria seguint el mètode que considere. 

Després, ambdues formacions haurien de fer encaixar els noms d'uns i altres en la llista conjunta –on també caldria pensar en les reserves per a VerdsEquo i la gent que no pertany a cap dels partits fundadors de la coalició–. En aquest cas, la negociació 'només' s'hauria de limitar als llocs de la llista reservats per a cada formació.

next