Compromís dona el tret d'eixida a les primàries i Oltra confirma la seua candidatura a la Presidència

La coalició ha validat aquest dissabte en una trobada el reglament per a la confecció de les llistes  
9 febrer 2019 15:48h
La trobada ha donat llum verda al reglament de primàries de Compromís, que comencen aquest mateix dissabte. / COMPROMÍS

VALÈNCIA. La vicepresidenta de la Generalitat i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha fet oficial la seua intenció d'encapçalar la candidatura a la Presidència del govern en les primàries de la coalició, després de l'aprovació del reglament.

"La vostra força és la meua i, vencent les vergonyes i el vertigen, seria un orgull per a mi encapçalar la candidatura a la Presidència de la Generalitat per a les eleccions del 26 de maig", ha manifestat Oltra en el discurs de clausura de la Trobada de Compromís, celebrada en l'edifici Nexus de la Universitat Politècnica de València (UPV), després del qual ha sigut ovacionada com a "presidenta".

El reglament de primàries de Compromís, que comencen aquest mateix dissabte, ha anat endavant amb un total de 263 vots a favor, un en contra i 28 abstencions. Els aspirants tenen de temps fins al dimarts 12 de febrer per a presentar la seua candidatura i quatre dies més per a recollir avals. Dins d'un mes, el dissabte 9 de març, se celebrarà la votació a tot el País Valencià.

El passat 25 de gener l'executiva nacional de Compromís ja va donar llum verda al reglament de primàries que servirà per a triar les persones candidates a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques. Després de setmanes de negociació, el text va quedar pràcticament igual al que va servir per als comicis de 2015: llistes obertes amb llocs reservats. Després de l'acord entre les direccions dels tres partits que conformen la coalició (Bloc, Iniciativa i Els Verds-Equo), cada formació política havia d'aprovar la proposta en els seus òrgans de direcció. L'últim pas era la validació per part dels participants d'aquesta Trobada de Compromís.

Oltra ha definit aquest procés de primàries com a "tecnologia política punta" i ha animat a "traure pit de la xicoteta revolució" iniciada amb l'arribada de Compromís al Consell l'any 2015 i a "fer una 'màtria'" en lloc de qui defensa la pàtria.

En la Trobada de Compromís també han participat la coportaveu Àgueda Micó (Bloc); l'alcalde de València i membre de l'Executiva Nacional, Joan Ribó, i el també el coportaveu Giuseppe Grezzi (Els Verds-Equo).

Les particularitats del reglament

Per als comicis autonòmics, el reglament estableix una elecció específica per a elegir la persona candidata a la Presidència de la Generalitat, que en el cas de València se situarà com a número 1 de la llista; aquest serà, doncs, el lloc d'Oltra. En aquesta mateixa circumscripció hi haurà una segona votació específica per al segon; de moment, només Fran Ferri ha anunciat que optarà a aquest lloc. Aquest procés es farà de forma separada a les circumscripcions d'Alacant i Castelló.

Sota el tema 'El teu vot, la teua força', les persones que vulguen participar en aquesta campanya de primàries poden inscriure's des d'aquest dissabte en la pàgina web fins al divendres 1 de març.

En 2015 van arribar a participar 28.800 persones, "un èxit sense precedents en la història política del territori valencià", destaquen des de la coalició. També recorden que és "l'única força que celebra primàries amb llistes obertes on tota la ciutadania té la possibilitat de triar representants a ajuntaments, Corts i Parlament Europeu" i que és "un procés plural i paritari".

next