Compromís denuncia la manca de solidaritat dels països del nord amb els productors de cítrics del sud d'Europa

Jordi Sebastià assegura que hi ha oberta una "guerra comercial diplomàtica" en la Unió Europea i lamenta que els valencians no tenen qui els defense
5 abril 2019 12:02h
Compromís ha presentat un informe sobre l'impacte de l'acord de Sud-àfrica elaborat per la UPV. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El representant de Compromís al Parlament Europeu, Jordi Sebastià, ha assegurat aquest divendres que a la Unió Europea existeix una "guerra comercial diplomàtica" entre els països importadors del nord, com ara Alemanya i Holanda, i els països productors del sud. Així, assegura que al nord el que preocupa és poder obtindre un producte barat i per això és decanten pels cítrics sud-africans en detriment dels valencians. 

Així, l'eurodiputat ha lamentat la falta de solidaritat entre països i ha denunciat que en la guerra comercial "els valencians no tenen qui els defense perquè "el govern espanyol ni abans ni ara ha fet eixe paper". En aquesta línia, ha assegurat que la falta d'infraestructures del Corredor Mediterrani fa que importar cítrics valencians siga més car que importar cítrics africans per a països com Alemanya i Holanda.

Així ho ha explicat Sebastià en declaracions als mitjans junt amb Joan Baldoví abans de reunir-se amb el sector citrícola per a analitzar un informe sobre l'impacte de l'acord entre la Unió Europea i Sud-Àfrica en la citricultura valenciana, que ha elaborat la Universitat Politècnica de València. Segons Jordi Sebastià, les principals conclusions de l'informe són que el tractat entre la Unió Europea i els països del sud d'Àfrica no va avaluar correctament l'impacte que podia tindre sobre la producció citrícola; que la comissió europea està mentint quan diu que no hi ha solapament de la producció sud-africana i la producció valenciana, i que la Comissió Europea i el govern espanyol estan culpabilitzant ae llaurador d'una forma irresponsable en lloc de reconéixer els seus errors polítics.  

Tot i això, l'eurodiputat ha reconegut que el problema amb Sud-àfrica no és l'únic que pateix el camp valencià i ha assegurat que l'informe també recull aquests aspectes.

Per la seua banda, el diputat al Congrés i candidat a reeditar el càrrec, Joan Baldoví, ha assegurat que la solució a la crisi citrícola valenciana passa per Madrid. En aquesta línia, ha apuntat que el Congrés va aprovar per unanimitat una moció presentada per Compromís en la qual demanaven mesures per a intentar pal·liar el "desastre" d'aquesta campanya. Entre elles, destaquen la condonació de l'IBI agrícola i les ajudes directes als productors als quals se'ls ha quedat la fruita al camp.

En aquesta línia, ha demanat al ministre d'Agricultura que "comence a treballar" per a buscar solucions abans que comence de nou la campanya de satsumes al setembre, ja que aquesta varietat és una de les més afectades per la importació sud-africana. Així, ha demanat que es denuncie el tractat, es renegocie i que es comence a treballar perquè la campanya que ve no siga com aquesta i s'active la clàusula de salvaguarda.

next