Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana ajuda al govern espanyol per a ‘salvar’ la pedania on es va rodar ‘L’Alqueria Blanca’

VALÈNCIA. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha instat el govern espanyol a “implicar-se” en la recuperació de la Colònia de Santa Eulàlia, situada entre el terme municipal de Saix i el de Villena (l’Alt Vinalopó), pel “gran valor arquitectònic i etnològic d’un conjunt que amenaça en ruïnes”.

Mulet ha visitat aquest dilluns la colònia junt amb el portaveu de Compromís per Saix, Antonio Domínguez. Així, han comprovat en persona l’estat d’aquesta pedania –coneguda popularment per ser l’escenari del rodatge de la reeixida sèrie de Canal 9 L’Alqueria Blanca– per a poder traslladar una sèrie d’iniciatives parlamentàries que demanen la implicació del govern estatal, segons ha explicat la coalició en un comunicat.

La Colònia de Santa Eulàlia es va construir a la fi del segle XIX dins de la idea del socialisme utòpic, compta amb la declaració de Bé d’Interés Cultural (BIC), amb categoria d’Espai Etnològic des del 2016 i dos dels seus edificis –el Teatre Cervantes i la fàbrica farinera– compten amb la declaració de Bé de Rellevància Local.

Aquest conjunt arquitectònic es va convertir en escenari de la sèrie de l’extinta Canal 9 L’Alqueria Blanca i compta amb una “impressionant” Casa Palau del 1898, el teatre Cervantes del 1907, habitatges de treballadors, “espectaculars” fàbriques de farines o licors, impressionants cellers i l’ermita.

Malgrat el seu “valor”, “els problemes del règim de propietat de bona part de l’enclavament dificulten la seua recuperació”, ha lamentat la formació. De fet, ha advertit que “algunes parts del conjunt amb seriosos problemes de solsida, la qual cosa ha ocasionat l’acordonament d’algun dels espais”.

Fa uns mesos, Diari La Veu va comprovar com alguns d’aquests singulars immobles estaven a la venda. En un portal d’Internet, la pedania on es va rodar L’Alqueria Blanca s’oferia a possibles compradors per un valor de quasi un milió d’euros. L’oferta va despertar l’interés, d’almenys, un possible comprador, que finalment no va tancar l’operació.

Una de les mesures proposades per Compromís per a aquest recinte és que el govern espanyol habilite “línies ICO per a facilitar la recuperació tant d’edificis de valor com la resta d’habitatges, que poden ser destinades part d’aquestes a finalitats socials”.

La coalició valenciana ha explicat que els tècnics de la Conselleria de Cultura van visitar recentment el Teatre Cervantes de la colònia i van mantindre contactes amb els propietaris per a “impulsar la seua recuperació”, ha explicat. Compromís demana també al Senat la implicació de l’administració de l’Estat.

Mulet ha reconegut que “la situació és complexa en existir llacunes i problemes de titularitat d’algun dels immobles, i s’ha deixat passar massa temps, amb la degradació de bona part del conjunt”.

Edificis singulars que podrien ser seu de museus

No obstant això, Mulet ha instat a evitar una “pèrdua irreparable no solament per a la comarca, sinó per al patrimoni de tots”. Al seu parer, la “dimensió de conjunt fa necessària la implicació de totes les administracions”, “també l’estatal, que podria situar en algun d’aquests edificis singulars qualsevol mena d’instal·lació museística, seria una bona manera de contribuir a potenciar i recuperar el conjunt”, ha suggerit.

El senador ha reclamat la implicació del govern estatal perquè “en casos com aquests o molts punts on perilla el patrimoni, la causa pot ser la mateixa incapacitat econòmica dels propietaris, dels ajuntaments o el desinterés de les administracions provincials, com és aquest cas”.

Comparteix

Icona de pantalla completa