Qui dia passa, any empeny

2 octubre 2017 01:00h

Una antiga tradició cristina o, si volen vostés, una superstició, assegura que tal dia com hui, festivitat de l'Àngel de la Guarda, tots els nostres àngels custodis fan festa i, per tant, el dimoni té més llibertat que mai i va solt pel món, fent mal i temptant els mortals, amb més èxit que els altres dies de l'any.

Algú podria pensar que, potser per això, tal dia com hui de 1928 va ser aprovada en assemblea la Constitució Provisional de la República Catalana, sense referèndums, ni amenaces, ni creuers plens de policies als ports catalans... Són casualitats que la vida ens posa davant del nas sovint, com si volguera recordar-nos que l'atzar, o la xamba, té una importància decisiva, tant en les nostres biografies com en la nostra història col·lectiva.

De fet, naixem en un lloc o en un altre, al si d'una família poderosa o d'una miserable, lletjos i antipàtics o bells i seductors, per atzar. I si, ara mateix, Catalunya està celebrant l'èxit del referèndum o tots estem lamentant l'actuació inquisitorial del govern espanyol, l'atzar ha volgut que la data històrica coincidira amb l'aniversari d'aquella constitució remota.

Com vostés poden imaginar, no sé quin ha estat el resultat del referèndum, ni si s'ha pogut celebrar finalment, perquè he escrit aquestes paraules abans del diumenge 1 d'octubre de 2017, una data que pot passar a la història o pot quedar-se en una simple efemèride curiosa, com aquella de 1928.

El cas és que tal dia com hui de 1869 va nàixer Mohandas Gandhi i, per això, des de l'any 2007 i per iniciativa de l'ONU, el món celebra cada 2 d'octubre el Dia Internacional de la No-Violència. Aquesta commemoració tira pel terra les creences de les nostres àvies, que no volien parir tal dia com hui perquè, en fer festa l'àngel de la guarda, probablement els eixiria un fill malvat i desventurat. Però hi ha moltes altres persones que celebren tal dia com hui el seu aniversari, i no són totes ni malvades ni desventurades. Com ara el gran Groucho Marx o els músics Don McLean, l'autor de la mítica American pie, i Sting, tots bones persones que ens han deixat pel·lícules, acudits i cançons que ens ajuden a ser més feliços i a viure millor.

També és veritat que, a voltes, els àngels de la guarda ens abandonen, com ara el mateix dia 2 d'octubre de 1928, quan en un descuit de tots els àngels de la cort celestial, sant José María Escrivá de Balaguer va fundar l’Opus Dei, una secta que encara ens amarga la vida des de l'ombra o des dels governs, les institucions i les entitats financeres... Celebrem, per tant, les victòries que hem aconseguit i que aconseguirem sense violència, recordem la gent que, a pesar d'haver nascut sense la protecció d'un àngel, ens ha ajudat a millorar el món i esperem que una jornada històrica com la d'ahir no haja engendrat una època malvada ni desventurada, sinó gloriosa i satisfactòria.

next