La seqüència comença amb un impressionant primer pla del rostre petrificat de Joseph Cotten tot just després que una excavadora haja impactat de manera violenta contra el descapotable que conduïa per una carretera rural en obres. El volant li oprimeix el pit i la barbeta, i li manté el bescoll contra el reposacaps del luxós seient de pell. L’expressió hieràtica de la cara, amb la boca oberta i l’esguard fix en el no-res, la rigidesa muscular i l’absència de resposta als estímuls exteriors, indiquen que l’home, un empresari d’èxit sense escrúpols, ha mort en el desafortunat accident. De sobte, la veu en off del senyor Calew, una veu fluixa, deixa anar un reguitzell de pensaments desordenats i fa que ens adonem, alhora que ell mateix, que es troba en estat catatònic, quasi paralitzat per complet, però amb la capacitat cerebral i els sentits de la vista i l’oïda intactes. Només pot moure el dit menuell de la mà esquerra, tanmateix un cúmul de circumstàncies impedeix que les persones que l’assisteixen vegen aquest petit indici de vida.

A partir del moment en què el dissortat protagonista descobreix que pateix de catalèpsia, li ve a la ment la possibilitat que el soterren viu, i l’angoixa i l’horror se n’apoderen de mica en mica. La por ancestral que ens desperta la idea de ser lliurats al sepulcre abans d’hora és el leitmotiv de Breakdown (1955), un dels pocs episodis de la sèrie Alfred Hitchcock Presents que l’anglès dirigí personalment. Durant vint-i-sis minuts, el mag del suspens aconsegueix transmetre’ns la desesperació que nia en la mirada buida d’un magnífic Joseph Cotten, sobretot mentre el manipulen per tal d’introduir-lo a la furgoneta que el portarà a la morgue i quan, una vegada al dipòsit de cadàvers, el cobreixen amb un llençol i apaguen els llums.

Joseph Cotten en ‘Breakdown’ (1955), d’Alfred Hitchock

Hitchcock sentí des de molt jove un acusat interès per allò sinistre i criminal, i sovint visitava l’Scotland Yard’s Crime Museum i assistia als judicis per assassinat que s’instruïen als tribunals de Londres. Tot i això, el seu peculiar imaginari el deu en gran mesura a l’admiració confessa per Edgar Allan Poe, un altre mestre del misteri, de la intriga i del terror. Una ànima bessona que havia tractat com ningú, més de cent anys abans, els perills de la mort aparent en els relats Berenice, La caiguda de la casa Usher o L’enterrament prematur. La impressió que li causaren les històries de l’escriptor de Baltimore l’ajudaren a bastir un univers propi, únic i inimitable, prenyat de trames escabroses, perversions refinades, grans dosis d’humor negre i finals impactants, com el de Breakdown, en què tothom espera que algú detecte el lleu moviment del dit menuell abans que el forense comence l’autòpsia.

>
Tràiler de ‘Breakdown’ (1955), d’Alfred Hitchcock
[Article publicat a la Cartelera Turia el 6 de maig de 2016]

Comparteix

Icona de pantalla completa