Diari La Veu del País Valencià
Montoro i Càritas, per Josep Miquel Bausset
El passat 27 de març, el Sr. Jorge Nuño, secretari general de Càritas-Europa, presentava un informe sobre la pobresa a l’Estat Espanyol, on, amb valentia, criticava la disminució de les prestacions socials per part del Govern del Sr. Rajoy. De seguida va eixir el ministre Cristóbal Montoro, per desqualificar les dades d’aquest informe, que segons ell “no se corresponden con la realidad”, pel fet que es basen “en mediciones estadísticas”!!

Segons Càritas-Europa, l’Estat espanyol és “el segon país europeu amb major índex de pobresa infantil, només superat per Rumania”. Això vol dir que 3 de cada 10 xiquets espanyols viu en risc de pobresa i d’exclusió social. Per a Càritas-Europa, “les mesures d’austeritat han fallat a l’hora de solucionar els problemes i generar creixement”. I és que si a Espanya, el risc de pobresa entre els menors de 18 anys, es va situar el 2012 en el 29,9%, a la Unió Europea, la mitjana estava en el 21,4%. Per això Càritas defineix la població espanyola com “una de les més afectades per la crisi econòmica”. I això és el que li dol al ministre Montoro!!

És evident que “los brotes verdes” que anuncia Mariano Rajoy i Montoro, no arriben a les classes més desafavorides de la societat!! I això no són estadístiques!! És la realitat! Però tant Rajoy, com Montoro, com Fabra viuen als núvols, envoltats de luxe i de confort, insensibles a la situació de milions de persones que no poden arribar a finals de mes! Segons Càritas, són 13 milions de persones que malviuen en risc de pobresa.

La pobresa a l’Estat espanyol no és estadística. És una trista realitat!! Famílies que no poden donar menjar als fills, malats dependents que no poden pagar els centres de dia, jóvens a l’atur o que han d’emigrar, ancians que, amb una pensió de misèria, han d’ajudar als fills que s’han quedat sense treball!!

Però els Srs. Rajoy, Montoro i Fabra, es troben en una situació privilegiada! Quin és el sou que tenen aquests governants? Saben el que cobra un pensionista? Saben el que és passar un mes amb 600 euros? I és que ells, enmig de diners i de benestar, s’obliden del dolor i de la misèria de la gent!! Amb una actitud del tot indecent, volen negar l’evidència: jóvens i ancians buscant menjar als contenidors, els bancs d’aliments que no donen abast, les parròquies que acullen els qui ja no poden més…

I en compte de solucionar el problema de la pobresa, desqualifiquen l’informe de Càritas, perquè segons el Sr. Montoro, “es basa en mediciones estadísticas”!!

L’estadística de Càritas es basa en el contacte permanent amb els qui passen gana, en els qui no poden pagar el rebut de la llum o de l’aigua, en les dones que són acollides per haver sofert violència de gènere, en els immigrants que no tenen on caure morts!! Per això saben que la tassa de pobresa als països comunitaris va ser del 25,1% en 2012, mentre que a l’Estat espanyol va ser del 28,2%!! Per altra part, la pobresa en els ancians ha passat del 7% en el 2008 al 10,6% en el 2012!! On són els “brotes verdes” Sr. Montoro? En les llargues cues d’aturats? En les llargues cues de gent que va als Bancs d’Aliments, a Càritas o a la Creu Roja?


Un ministre que no vol sentir el clam dels pobres
Els Srs. Rajoy, Fabra i Montoro poden “presumir” d’unes cues de gent, que no es veien des de la postguerra. Això hauria d’avergonyir-los, ja que l’índex de pobresa a l’Estat espanyol és més propi de principis del segle XX que de 2014.

Per això, el dissabte 5 d’abril, Sor Lucía Caram, monja dominica del convent de Santa Clara de Manresa, afirmava a la Sexta: “Aquest Govern no vol escoltar i cada dia veiem noves manifestacions de prepotència”. Per això Sor Lucía demanava al govern que s’agenollara i demanara “perdó a la gent que no té treball i que està passant fam”. I és que com deia Sor Lucía, “l’actual Govern no té entranyes”.


Sor Lucía Caram, una veu contra la pobresa
Si els Srs. Rajoy, Montoro i Fabra no poden (o no saben) solucionar el problema de la pobresa, almenys que callen, i que no desqualifiquen Càritas, que sí que treballa eficaçment per ajudar els qui el Govern de l’Estat o el del País Valencià deixen desemparats!! L’actitud indecent del ministre Montoro i el seu menyspreu a Càritas, demostra, una vegada més la immoralitat d’aquests governs que deixen desemparats aquells que més haurien de protegir!!

I és que com que estan instal·lats en la riquesa i en el confort, el govern espanyol i el valencià necessiten una cura d’humilitat!! Per això com ha dit el P. Ángel García, President dels Missatgers per la Pau, “a algun ministre li aniria bé posar-se a la cua dels menjadors de Càritas”. Així no diria les bestieses que diuen!!

Comparteix

Icona de pantalla completa