La notícia és d’antologia: “El Aeropuerto de El Altet pasará a denominarse de “Alicante-Elche”, tras la solicitud del consistorio”, per acord de l’Ajuntament d’Elx, presidit per la Sra. Mercedes Alonso. Això passa a Elx, una ciutat valenciana, no a Burgos!! És així com es defensa la nostra llengua a la ciutat de la Festa d’Elx? O a partir d’ara serà de la “Fiesta de Elche”?

Encara no fa un any, el PP creava una “Secretaría de Señas de Identidad”, per tal de “defender lo nuestro”!! I fa només dos mesos, el Sr. Serafín Castellano, del PP, defensava el nostre patrimoni cultural i històric, “ante el cual el partido reafirma su firme compromiso”. Això ho deien perquè el “valenciano es una de las más importantes señas de identidad que tenemos como pueblo”. I per això afirmaven també que “el PP siempre ha hecho una defensa firme de las señas de identidad de la Comunidad, sin complejos y sin vacilaciones”.

També el Sr. Bellver afirmava: “Solo el PPCV defiende sin tapujos y de frente, las señas de identidad valencianas”. Per això mateix el Sr. César Sánchez, vicesecretari general del PP i alcalde de Calp, ens alertava del perill que “un tripartito causaria el destierro de las señas de identidad”.

Com que a internet ho trobem tot, podem vore les incongruències entre allò que es diu i allò que fan! Entre altres coses les de la pàgina web de l’Ajuntament de Calp (únicament en castellà!!) del qual, com he dit, és alcalde el Sr. César Sánchez!! En aquesta mateixa pàgina web, els pressupostos de l’Ajuntament estan en espanyol, anglès, francès, holandès i alemany, però no en valencià!! Encara més: quan cliquem una senyera de la ciutat de València per poder vore els pressupostos en la nostra llengua, apareix la bandera espanyola i el pressupost en espanyol!! Això és defendre “nuestras señas de identidad”?.

Caldria recordar als dirigents del PP el que diu la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià que ells van aprovar, en referència a “las señas de identidad”? Aquella llei (de 23 de novembre de 1983) demana al Preàmbul, la “protecció i respecte a la recuperació del valencià”. I a l’article 1 del Títol Preliminar, la Llei demana, pel que respecta al valencià, “protegir la seua recuperació i garantir l’ús normal i oficial”.

Últimament estem veient les maniobres i els obstacles del PP, perquè els valencians puguam vore TV3. La condició sine qua non que exigeix el PP a la Generalitat de Catalunya, és “el respeto a nuestras señas de identidad: Comunidad Valenciana, lengua valenciana ” i no sé quantes coses més!! Però els dirigents del PP i, com deia mon pare, “els inquilins” del Palau de la Generalitat, per què no tenen cap mena de respecte a “las señas de identidad”, la més important de les quals és la llengua?

La defensa “a nuestras señas de identidad“, no es fa amb declaracions buides de contingut, sinó parlant i escrivint en valencià, cosa que no fan, els qui volen exigir a la Generalitat de Catalunya que defense “nuestras señas de identidad”.

Ferrer Pastor, Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, Sanchis Guarner, Josep Iborra, Enric Valor, Joan Senent, Carles Salvador, els mossens Vicent Sorribes i Antoni Sanchis….sí que van defendre la nostra llengua! Com la defenen, de paraula i amb fets, Joan Francesc Mira, Francesc Buguera, Eliseu Climent, Vicent Pitarch, Eugeni Reig, Pere Riutort, Isabel Clara-Simó, Vicent Partal, Vicent Sanchis, Vicent Malonda, Toni Martí, Agustí Ventura i el seu fill Feliu, Raimon, Al Tall, Obrint Pas, Àngel Canet, Antoni Ferrando, Emili Marín, Alexandre Alapont, Francesc-Joan Monjo, Gabriel Garcia Frasquet, Jesús Belda, Llorenç Gimeno, Josep Lluís Millo, Martí Domínguez, Maria Rosa Diranzo, Jesús Huguet, Miquel Puig, Òscar Briz, Dani Miquel, Vicent Ortega, Manuel Boix…..
No crec que la denominació “Alicante-Elche” per a l’aeroport, siga la millor opció per a defendre la nostra llengua. Més encara, quan la mateixa Llei d’Ús i Ensenyament determina que Alacant (no Alicante) i Elx (no Elche) són ciutats “de predomini lingüístic valencià”. Per tant, d’on ve això d’Alicante i Elche?

Per acabar-ho d’arreglar, l’Ajuntament d’Elx ha deixat la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, per promocionar la nostra llengua! Algú s’imagina un ajuntament espanyol, que anara contra l’Instituto Cervantes? És així com el PP defèn “las señas de identidad”? O és que el valencià no forma part de “las señas de identidad”?

Per això, com els amics d’ACPV i d’El Tempir, reclame la denominació Alacant-Elx i el retorn de la ciutat del Misteri a la Xarxa Ramon Llull.


Monjo de Montserrat

Comparteix

Icona de pantalla completa