Col·lectius valencians se sumen a la primera marxa contra el Valle de los Caídos i en defensa de les víctimes del franquisme

La manifestació, que també exigirà l'exhumació de les restes del dictador Franco, està convocada el 5 de maig, a les 12 del migdia, al mausoleu
11 abril 2019 12:51h
La marxa va començar a organitzar-se a finals de l'any passat per a "defensar les víctimes allí enterrades". / LM

VALÈNCIA. La Coordinadora Valenciana en Defensa de les Víctimes de Cuelgamuros ha presentat aquest dijous 11 d'abril la Primera Marxa Estatal contra el Valle de los Caídos. A més, també ha fet una crida per a participar en ella, la qual eixirà des de València el 5 de maig i començarà a les 12 hores al mausoleu.

Ángel González, membre de la Plataforma per la Memòria del País Valencià, ha assenyalat, en primer lloc, que l'objectiu d'aquesta presentació és "informar sobre la constitució d'aquesta coordinadora, quins són els seus objectius i fer una mena de presentació pública".

La marxa començarà amb un viatge en autobús des de València fins a Madrid, on se situa el Valle de los Caídos. El manifest publicat per la coordinadora, tal com ha explicat el secretari de la CNT de València, Antonio Ruiz, demana l'exhumació de les víctimes, la retirada dels cossos de José Antonio Primo de Rivera i de Franciso Franco, l'expulsió dels frares benedictins i la transformació del Valle en un lloc de memòria i record a les víctimes del franquisme, entre d'altres.

Els promotors de la iniciativa també reivindiquen "convertir l'espai en un lloc de memòria, de veritat i de reconciliació" i expliquen que "no es tracta d'obrir ferides, sinó de tancar les que mai s'han tancat".

"El meu pare va ser un dels que va estar en el Valle de los Caídos treballant aquelles pedres", així ha començat Lola Pérez, de la Plataforma Unión por la III República, reivindicant el dret de son pare i de tots els republicans de reconvertir el Vall en un lloc en memòria de les víctimes franquistes. "Demane que ens posicionem amb ganes, amb força, sense por. Anem amb la cara i les mans netes el dia 5 de maig al Valle de los Caídos. Avant, no passaran".

Finalment, Pepa, membre del 15-M de València –qui no ha volgut donar el seu cognom per preservar de la seua intimitat–, ha defensat la necessitat de la marxa per "vetlar per la memòria i la dignitat de les víctimes. Tenim tot el temps del món". També ha convidat la gent a participar amb la Coordinadora i a "tindre la valentia i els principis perquè puguen acudir amb tots nosaltres".

A més, la Coordinadora farà presència aquest cap de setmana als cementeris de València i Paterna per seguir donant suport al record de les víctimes. 

next