Coco, un dels ximpanzés en perill d'extinció del Bioparc, celebra el seu primer any

El natalici de Coco coincideix amb el primer aniversari del Dia Mundial del Ximpanzé, que se celebra el 14 de juliol des del 2018
17 juliol 2019 19:01h
Garlandes, caixes de regals, sorpreses i 'llepolies' han sorprés els ximpanzés en diversos punts, amb l'"enorme, cridaner i deliciós" pastís com a protagonista. / BIOPARC

VALÈNCIA. El ximpanzé Coco, del Bioparc València, ha celebrat aquest dimecres el seu primer aniversari des que fa un any nasquera en el grup reproductor de la subespècie Pa troglodytes verus, en greu perill d'extinció, prioritari en el programa europeu de conservació i que habita en les zones que recreen les selves africanes.

Davant el públic, Coco ha gaudit al costat de la seua família de deliciosos aliments i de regals sorpresa. La festa s'ha celebrat en la setmana del Dia Mundial del Ximpanzé –el passat 14 de juliol–, que se celebra en honor a la primatòloga Jane Goodall, amb la qual col·labora la Fundació Bioparc.

El naixement de Coco va ser una "gran notícia" per al programa internacional de conservació en el qual participa el parc, perquè va suposar un pas més per a garantir la viabilitat i diversitat genètica dels ximpanzés.

Aquest ximpanzé compon el 'grup valencià' al costat de la seua mare, Noelia; un mascle, Moreno, i cinc femelles, detalla el zoològic valencià en un comunicat.

Poc abans de les onze del matí, turistes de diverses nacionalitats i valencians s'han congregat en l'àrea de ximpanzés per a assistir a aquesta "atípica" celebració, ja que els cuidadors han decorat el recinte com si es tractara d'una autèntica festa d'aniversari.

Garlandes, caixes de regals, sorpreses i 'llepolies' han sorprés els ximpanzés en diversos punts, amb l'"enorme, cridaner i deliciós" pastís com a protagonista. Tota una festa pensada i preparada per a estimular el bebé i la seua família, que amb els seus crits han mostrat el seu interés i s'han adonat que era un dia especial, alhora que els assistents han corejat l''aniversari feliç'.

En definitiva, es tracta d'una iniciativa que aprofundeix en les cures per a garantir el "màxim benestar animal". També suposa un toc d'atenció per a les persones sobre la necessitat de protegir a aquests grans simis, que comparteixen l'ADN amb els éssers humans en un 97%.

Dia Mundial del Ximpanzé, consciència internacional

Precisament, l'aniversari de Coco coincideix amb el primer aniversari del Dia Mundial del Ximpanzé, que se celebra el 14 de juliol des del 2018. Aquesta commemoració va sorgir per a generar una consciència internacional sobre la necessitat de la seua protecció i fomentar la regeneració del seu hàbitat com a forma de garantir un futur a aquesta espècie.

L'elecció de la data es deu al fet que Jane Goodall va trepitjar per primera vegada un 14 de juliol del 1960 el que ara és el Parc Nacional Gombe Stream, a Tanzània, per a estudiar als ximpanzés en el seu hàbitat. La Fundació Bioparc prioritza la preservació in situ d'aquests primats mitjançant la col·laboració activa amb l'Institut Jane Goodall a Àfrica.

next