Ciutadans proposa una reforma de l'Estatut per a eliminar els aforaments que el Consell ja va rebutjar el 2017

La formació de Toni Cantó ha presentat una sèrie de mesures en transparència i s'ha avançat a la resta de grups parlamentaris a l'hora de publicar els seus comptes
3 octubre 2019 12:35h
Ciutadans ha sigut el primer grup parlamentari a publicar els seus comptes. / CIUTADANS

VALÈNCIA. Ciutadans reprén la batalla contra els aforaments. La formació de Toni Cantó ha presentat aquest dijous una Proposició de Llei a les Corts per a modificar l'Estatut d'Autonomia i eliminar els aforaments de determinats càrrecs polítics, una iniciativa que ja va tractar de dur endavant el 2017 l'anterior síndica del grup parlamentari, Mari Carmen Sánchez. 

En aquell moment, el Consell va emetre un informe desfavorable en què rebutjava la proposta perquè requeria "una majoria qualificada molt àmplia a les Corts i un procediment dilatat i complex que inclou, entre altres tràmits, l'aprovació per part de les Corts Generals i la ratificació mitjançant referèndum".

"No és oportú iniciar un procediment de reforma de l'Estatut d'Autonomia específicament per a la modificació puntual que planteja la proposició", va expressar el govern valencià en aquell moment, que va remetre a la comissió especial d'estudi sobre la possibilitat d'una àmplia reforma de l'Estatut com l'espai on plantejar aquesta qüestió.  

Aquesta comissió especial, creada per a estudiar, principalment, la supressió de la barrera electoral del 5% en les eleccions autonòmiques, finalment no va arribar enlloc i va quedar suspesa en dissoldre's les Corts amb l'avançament electoral decretat per Ximo Puig. Per ara, no ha sigut conformada de nou durant aquesta legislatura. 

La iniciativa de Ciutadans pretén que es modifiquen, principalment, els articles 23 i 31 de l'Estatut, i que es regulen els aforaments dels diputats de les Corts, els membres del Consell i el president de la Generalitat. Així, proposa que "no se'ls aplique cap aforament o fur especial en causes per responsabilitat penal ni civil", que a més hauran de "ser cursades i decidides en tots els seus tràmits pels jutges i tribunals ordinaris". 

Publicació dels comptes

D'altra banda, Ciutadans ha pres la capdavantera a la resta de forces polítiques de les Corts en matèria de transparència. Des d'aquest dijous, la formació de Toni Cantó publica els comptes mensuals del seu grup parlamentari en l'apartat web que han habilitat amb aquest motiu.

El desglossament de setembre indica que va rebre 54.712,32 euros d'ingressos per subvenció, dels quals vora 29.600 van estar dedicats a personal i seguretat social. Entre altres partides, 4.769 euros van anar destinats a finançar el partit d'acord amb la llei vigent. El mes va acabar amb un balanç positiu de 17.290,49 euros. 

En aquest sentit, la formació de Cantó ha recordat que el president de les Corts, Enric Morera, ja va advertir durant la passada legislatura que alçaria una queixa a la Sindicatura de Comptes si els grups parlamentaris no començaven a publicar al detall com utilitzen els diners de les subvencions.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next