Diari La Veu del País Valencià
Ciutadans anteposa un canvi en la llei d’À Punt a la renovació dels consellers

VALÈNCIA. La renovació del Consell Rector d’À Punt està a tocar, però Ciutadans pensa que s’hauria d’anar més enllà i assentar la resta de grups polítics per a discutir un canvi de la llei de creació de la televisió pública. El motiu és que, al seu entendre, el primer any de rodatge de l’ens audiovisual ha demostrat que el model no funciona tan bé com s’hauria d’esperar.

Així ho ha expressat Toni Cantó aquest dimarts durant un desdejuni amb la premsa. El líder de la formació ha mostrat la seua predisposició a bloquejar la renovació dels quatre consellers cessats per sorteig –Mar Iglesias, Vicente Cutanda, Marc Pallarés i Rafa Xambó, que va demanar la dimissió d’Empar Marco– si la resta de grups no accepten parlar d’una modificació substancial. “Igual no ens asseguem”, ha expressat.

La formació taronja, crítica amb el que ha anomenat “Telecompromís” quasi des dels seus inicis, no dona tanta importància al “biaix ideològic” de la televisió com al seu limitat impacte, ja que no està aprofitant al màxim els recursos dels quals disposa. Des del partit fins i tot s’ironitza amb el fet que, si es volia crear un organisme que influïra sociopolíticament des de l’esquerra valencianista, ni tan sols això s’està aconseguint.

Des de Ciutadans fonamenten el seu rebuig cap al model que ha posat en marxa Empar Marco en el fet que el troben desfasat, “més propi del segle XX que del XXI”. En aquest sentit, volen instar la resta de formacions polítiques a plantejar-se si les dades d’audiència actuals són adequades al nivell d’inversió que rep la televisió, que des de Compromís i Unides Podem ha sigut habitualment titllat d’insuficient.

De fet, també es plantegen si no caldria rebaixar el pressupost que actualment rep la televisió. El discurs de Cantó en un moment en què els problemes financers de la Generalitat es veuen agreujats pel bloqueig dels pagaments a compte és que, abans de retallar en serveis públics, s’haurien de limitar els diners destinats a partides menys essencials. Entre elles, la televisió pública.

No obstant això, més enllà de la conjuntura financera actual, des de la formació sí que es plantegen una reducció de la partida destinada a À Punt, que segons la llei ha d’estar entre el 0,3 % i el 0,6 % dels pressuposts de la Generalitat –una xifra que, ara per ara, es troba en el mínim i sotmesa a diferents interpretacions sobre si s’està complint–. Tot i que no es mostren taxatius sobre la necessitat d’una rebaixa que trobaria l’oposició frontal dels seus rivals polítics, sí que pensen que es podria fer més amb menys. “Si la televisió no funciona, la solució no és posar més diners”, afirmen.

Canvis de criteri en els processos selectius

D’altra banda, les crítiques cap a Empar Marco no es limiten al perfil marcadament ideològic que creuen que representa, ja que la seua valoració global de la directora no deixa cap espai a la benevolència. No és bona gestora, afirmen, no val per al càrrec. Així, demanen que canvien els criteris de selecció perquè el seu successor o successora represente un perfil més preparat per a la gestió que periodístic.

Aquest canvi també el volen de cara a la selecció dels treballadors, en tant que veuen “desproporcionat” el mèrit que suposa de cara al procés de selecció el fet d’haver treballat en l’extinta Canal 9. Respecte d’açò, pensen que l’experiència en altres mitjans audiovisuals no hauria d’estar infravalorada i ho plantegen com a eix a tindre en compte de cara als pròxims processos selectius per a la configuració definitiva de la plantilla, que actualment és provisional.

I què opina Cantó del criteri lingüístic de la televisió? Tot i que admet que “preferiria que reflectira la realitat lingüística” del País Valencià –és a dir, que qualsevol parlara valencià o castellà sense atendre a la preferència d’oferir continguts en cap de les dues llengües–, no pareix que siga la prioritat del partit a l’hora de canviar la llei i no s’ha mostrat especialment combatiu contra el model actual, que té el valencià com a llengua vehicular de totes les produccions.

El PPCV reivindica la idea com a pròpia

Els populars, que han començat el curs polític molests perquè pensen que cada iniciativa que presenten és automàticament copiada per Ciutadans, han mostrat el seu suport a la idea de canviar la llei. De fet, s’han reivindicat com l’únic partit que no va mostrar-se a favor d’ella mentre que “a tota la resta li pareixia magnífic” allò que s’aprovava.

Així ho ha defensat la portaveu adjunta de la formació, Eva Ortiz, qui també ha reclamat que la transformació no es limite a un canvi de consellers. No obstant això, ha adoptat un to més bronc que el del representant de Ciutadans a l’hora de titllar la televisió pública com “un autèntic caos i balafiament”, qualificatius que Cantó, contrari a la seua postura habitual, ha evitat durant les declaracions de hui.

Comparteix

Icona de pantalla completa