Diari La Veu del País Valencià
Els citricultors consideren que l’acord amb Mercosur aguditzarà la crisi iniciada amb el de Sud-àfrica

VALÈNCIA. El passat divendres 28 de juny la Unió Europea va tancar l’acord comercial amb Mercosur. Després de 20 anys de negociació, els països de la Unió Europea han pactat amb el Brasil, l’Argentina, l’Uruguai i el Paraguai un nou marc comercial “ambiciós, equilibrat i ampli” que facilita els intercanvis comercials entre els dos territoris.

Segons va detallar Brussel·les en un comunicat, l’acord serà beneficiós perquè “dona a les empreses europees un important avantatge en un mercat amb un enorme potencial” i, al mateix temps, suposarà “importants reformes econòmiques i modernitzacions” dels països de Mercosur. Tot això, segons el comunicat, respectant “els més alts estàndards de seguretat alimentària i protecció del consumidor”. A banda, l’acord –que encara no està ratificat pels estats membres– també tindrà en compte les normes ambientals i conté “compromisos específics” sobre els drets laborals.

L’acord beneficiarà sobretot la indústria, especialment l’automobilística, fet que s’ha celebrat per part de l’empresariat i la política. No obstant això, la notícia de l’acord no ha agradat tothom. Les associacions agràries, especialment els citricultors, consideren que l’acord els deixa desprotegits davant l’arribada de suc del Brasil i taronges de l’Argentina i d’altres països de l’Amèrica del Sud.

Una de les primeres veus crítiques amb l’acord va ser la de la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, que aquest cap de setmana en el seu compte de Twitter va lamentar que l’entesa amb Mercosur pose “en risc extrem el sector agrícola i ramader per a beneficiar l’automòbil”. “Sembla intencionat: després de l’acord amb Sud-àfrica, una rematada ràpida als cítrics i s’ha acabat. Que irresponsable!”, afig. Tot i que la piulada de la consellera va despertar algunes crítiques, com la del síndic del PSPV, Manolo Mata, també va rebre el suport de diversos agricultors.

De fet, des de divendres passat, les associacions agràries i altres organismes que treballen amb els cítrics han denunciat que l’acord amb Mercosur serà extremadament perjudicial per a l’agricultura valenciana, especialment per a la citricultura. És el cas de les Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana, que en un comunicat va mostrar aquest dilluns el seu rebuig a l’acord i va assegurar que les principals organitzacions representatives del sector agroalimentari estatal estan “preocupades” davant les concessions en matèria agrària oferides a Mercosur per a accelerar la signatura de l’acord.

“Desarmament aranzelari”

La preocupació radica principalment en les conseqüències que patiran les taronges i l’arròs. En el primer cas, les cooperatives assenyalen que l’entesa ofereix la liberalització, progressiva i en un període de deu anys, de les importacions de suc de taronja del Brasil, que ja copen el 90% del mercat comunitari. En el cas de l’arròs, s’ha oferit a Mercosur un contingent de 150.000 tones amb un aranzel de 290 euros/tona.

En la mateixa línia s’ha pronunciat també el Comité de Gestió de Cítrics, que augura que l’acord amb Mercosur “afavorirà importacions massives i barates” de suc brasiler i de cítrics en fresc que poden solapar-se amb la producció estatal. En un comunicat, el CGC ha lamentat l'”opacitat” amb la qual s’ha negociat el tractat de Mercosur, acord que ha titllat de “desarmament aranzelari” que “deixa desemparada enfront de l’oferta barata brasilera la indústria espanyola de suc de taronja, clau per al mercat en fresc, ja que absorbeix del 14 al 20% de la producció citrícola cada any”.

El CGC assegura que fa anys que reclama a la Unió Europea “sense èxit” la documentació sobre la marxa de la negociació i advertint de les “greus conseqüències” que sobre la citricultura tindria una obertura com l’acordada en benefici del suc de taronja brasiler. “Sembla que Brussel·les ha tornat a tancar un altre acord amb total opacitat, sense realitzar informes d’impacte previ per als actors econòmics afectats i usant l’agricultura com a moneda de canvi”, ha lamentat el president de l’associació d’exportadors privats de cítrics, Manuel Arrufat.

Millores abans de la ratificació

La Unió de Llauradors també va mostrar en un comunicat la seua preocupació, especialment per les conseqüències que tindrà l’entesa en la indústria del suc, i considera l’acord “molt negatiu” per als interessos dels productors del País Valencià. A més, reclama al govern espanyol que publique els estudis d’impacte en el sector agrari i estudie possibles compensacions econòmiques per als productors més afectats que “són sempre els que paguen aquest tipus de negociacions”.

La Unió de Llauradors considera que encara queda marge per a la negociació perquè fa falta una ratificació dels estats membres i del Parlament Europeu que serà ja a partir dels mesos de setembre o octubre i per això insta l’executiu de Pedro Sánchez a defensar els interessos dels seus productors agraris. En aquest sentit, Carles Peris, secretari general de La Unió, creu que “encara hi ha temps de modificació per a canviar els aspectes perjudicials per als llauradors i ramaders valencians, en cas contrari ens veurem en una situació similar a l’ocorreguda recentment en l’acord amb Sud-àfrica”.

La Unió també exigeix que es facen públics els informes d’impacte sobre l’acord amb Mercosur. L’últim conegut data del 24 de gener del 2018 –elaborat per la consultora anglesa LSE Consulting) amb el nom Avaluació d’impacte de la sostenibilitat en suport de les negociacions de l’acord d’associació entre la Unió Europea i Mercosur– i, quant al sector agrari, únicament entra en profunditat a analitzar el sector boví, la llet i el sucre però ni tan sols està disponible. N’existeix un altre de l’any 2007 elaborat per la Universitat de Manchester que també se centra molt en el sector boví i en l’etanol.

En la mateixa línia, des d’AVA-Asaja lamenten que l’acord estableix noves concessions en matèria agrària que tindran un impacte negatiu sobre la rendibilitat dels agricultors valencians. Així, en un comunicat han fet palés el seu temor al fet que el citat tractat agreuge els problemes que es venen patint en sectors clau com els cítrics, l’arròs i altres com ara el boví i avícola.

El president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, afirma que el pacte es tracta d'”un nou pas de rosca al sector perquè augmentarà la competència deslleial perquè les condicions laborals i fitosanitàries són menys estrictes que les que la mateixa Unió Europea exigeix als productors comunitaris”.

AVA-Asaja assegura que “estarà molt atenta a la lletra xicoteta de l’acord, ja que el mateix comissari d’Agricultura, Phil Hogan, ha reconegut que s’han inclòs concessions en matèria agrària”.

Comparteix

Icona de pantalla completa