CIEs NO desvela que l'intern mort a Sapadors va denunciar per carta que tenia lesions per una agressió

La plataforma fa públic un escrit de Marouane Abouobaida adreçat al director del centre en què alerta que "no veu per l'ull esquerre i té mal de cap" i que va entregar una hora abans de la defunció 
23 juliol 2019 11:52h
Fragment de la carta escrita per Marouane Abouobaida. / CIEs NO 

VALÈNCIA. CIEs NO, la campanya pel tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers i la fi de les deportacions, denuncia que els responsables del centre de Sapadors coneixien "les precàries condicions físiques i psicològiques" en què es trobava Marouane Abouobaida, el jove marroquí de 23 anys que va morir el passat 15 de juliol en la cel·la d'aïllament.

Segons desvela la plataforma, Abouobaida va redactar una diligència d'informació a l'atenció del director del centre el dia 14 de juliol i, tal com consta en el document, la va entregar l'endemà a les 14.00 hores, només una hora abans de la seua mort. 

En el text, Abouobaida denuncia que no veu per l'ull esquerre i que té mal de cap com a conseqüència de les lesions per una agressió. A més, indica que ho acompanya d'un informe d'urgències. 

Per a CIEs NO, aquesta comunicació "provaria que els responsables del centre coneixien les precàries condicions físiques i psicològiques en les quals es trobava Marouane" i, malgrat això, "la seua resposta va ser tancar-lo en una cel·la d'aïllament sense vigilància i sense prestar-li l'atenció que ell mateix reclamava".

Testimonis de companys i familiars

Segons les mateixes fonts, "els companys interns al centre asseguren que estava angoixat i trist des de feia dies". I afegeixen: "Així ho ha corroborat la tia del jove, Malika, que resideix a Madrid i que el va visitar a Sapadors una setmana abans de la defunció". 

"Ens va escriure a sa mare, que viu a Rabat, i a mi perquè el traguérem d'allà, ja que ho estava passant molt malament i no podia aguantar molt més. Em vaig espantar i vaig vindre a València. Quan el vaig veure, em va demanar que parlara amb un advocat i que fera tot el possible per a traure'l del CIE", explica Malika.

La família del jove ha sol·licitat veure els enregistraments de les càmeres de seguretat de Sapadors perquè dubten de la versió de la policia, petició que no ha sigut atesa fins al moment.

"Una investigació urgent, rigorosa i independent"

CIEs NO remarca que "la mort d'una persona sota tutela de l'Estat no pot i no ha de quedar impune". En aquest sentit, veuen "urgents" les compareixences del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i del delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, "perquè expliquen la causa de la mort de Marouane i quines mesures implementaran per a millorar la seguretat i integritat física i psicològica de les persones internes". La plataforma també demana la destitució del director del CIE de Sapadors, Carlos Llorca Ponce.

La campanya reitera la "necessitat" d'una investigació "urgent, rigorosa i independent". Exigeix també que s'incloga la denúncia que va realitzar Marouane abans de la seua defunció, així com el visionat complet dels enregistraments de la mort i que es tinguen en compte els testimoniatges de les persones que van presenciar l'agressió que va patir. També demanen mesures de reparació per a la mare i germanes del difunt.

Per a CIEs NO, "la mort de Marouane, així com la defunció d'altres huit persones des del 2008 en aquestes presons encobertes per a immigrants, constaten que l'Estat és incapaç de preservar la vida i la integritat de les persones internes en els CIE". Per això, "i perquè la seua mera existència forma part de l'entramat del racisme institucional dels governs europeus", la campanya demana que es tanquen de forma urgent i permanent.

next