Diari La Veu del País Valencià
La ciència i la tecnologia s’acosten a tots els públics aquest diumenge en la fira Experimenta

VALÈNCIA. El Museu Príncep Felip de València acull aquest diumenge, 7 d’abril, la XIV Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia. L’esdeveniment, organitzat per la Facultat de Física de la Universitat de València, és una festa de la ciència que acosta la física i la tecnologia a l’alumnat d’ensenyament secundari i a la ciutadania en general de manera creativa i participativa. Simultàniament a la fira-concurs (entre les 10.00 hores i les 13.00 hores) estarà actiu el taller infantil Fisicalàndia i posteriorment tindrà lloc l’acte de lliurament de premis (a partir de les 13.30 hores).

En la fira-concurs està previst que participen 440 persones, entre alumnat i professorat. D’accés lliure, acull 99 parades, amb diferents projectes experimentals construïts per alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius amb l’ajuda del professorat que el tutoritza. El públic podrà preguntar pel funcionament de qualsevol dels experiments. Simultàniament, podran acostar-se al taller Fisicalàndia, on es construiran i es podran entendre demostracions senzilles basades en fenòmens naturals.

Experimenta, a més de la fira, inclou un concurs per als millors projectes i el projecte més votat pel públic. Un jurat constituït per professorat universitari i de centres de secundària valorarà el bon funcionament, la correcta comprensió dels treballs i la claredat de les explicacions. Hi haurà cinc premis: quatre de 300 euros per cada categoria del concurs segons el cicle d’estudis i un de 200 al projecte més votat pel públic visitant de la fira, així com diferents mencions d’honor.

La coordinadora d’Experimenta és Chantal Ferrer Roca, professora de Física Aplicada i Electromagnetisme de la Universitat de València, i el comité organitzador el formen també Jordi Vidal Perona, Miguel V. Andrés Bou i Amparo Pons Martí. Hi participen centres de tot el País Valencià, i fins i tot de Rússia, la Xina i Sud-àfrica.

En les explicacions, l’alumnat –individualment o en grups de fins a quatre persones– ha de posar en relleu les relacions entre els fenòmens naturals i les aplicacions tecnològiques, és a dir, entre la física i la tecnologia. Els treballs estan classificats en dos tipus: les demostracions i experiments de física i, d’altra banda, els projectes d’aplicacions tecnològiques.

Experimenta té el suport i patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats; la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball; l’Institut de Física Corpuscular; l’Ajuntament de València; la Real Sociedad Española de Física; Caixa Popular; la Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València; la Delegació per a la Incorporació a la Universitat, i la Unitat d’Igualtat de la mateixa institució acadèmica, entre d’altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa