Diari La Veu del País Valencià
La ceràmica valenciana aprofita la fira de Bolonya per a intentar remuntar les vendes

Enviada especial a BOLONYA. Objectiu: incrementar les vendes o, almenys, no disminuir-les. Amb aquesta màxima afronten les 152 empreses taulelleres valencianes els darrers dies de la fira Cersaie, que se celebra a Bolonya des del dia 23 de setembre fins al dia 27 del mateix mes. Després d’uns mesos que no han sigut bons per al conjunt del sector, les patronals taulelleres esperen que aquest certamen internacional supose la consolidació d’una tendència positiva en les exportacions.

De fet, tant la patronal taulellera, Ascer, com la de pintures i eslamts, Anffecc, reconeixen que fins ara les sensacions són bones, ja que el nombre de visitants ha sigut superior a l’esperat. No obstant això, el president d’Ascer, Vicente Nomdedéu, fa una crida a la cautela perquè reconeix que, en l’edició passada de Cersaie, les expectatives dels primers dies van decaure en la recta final de la fira, que va ser l’inici d’un retrocés en les vendes.

No obstant això, Nomdedéu, durant el recorregut que va fer per la fira junt amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, va assegurar que la tendència negativa en vendes ja ha començat a revertir-se. De fet, segons les darreres dades disponibles, en el mes de juliol les exportacions del sector es van incrementar un 9%. Aquesta xifra suposa que en comparació al 2018 –sempre segons les dades d’Asce–, les vendes a l’exterior són un 2,2% superiors enguany.

Per tant, el seu objectiu és “mantindre les exportacions i vendre més que l’any passat unint exportacions i vendes en el mercat nacional”. En aquest sentit, esperen que la fira de Bolonya siga l’espenta que necessiten perquè els mesos d’octubre i novembre siguen bons, i el de desembre, “decent”. Així, consideren que aquest certamen és una oportunitat per a “remuntar” en els mercats estratègics per al sector –França, Alemanya, el Regne Unit i el Estats Units- però també per a obrir nous nínxols de mercat. En la mateixa línia es va pronunciar el president d’Anffecc, Joaquin Font de Mora, que va assegurar que els empresaris han d’aprofitar la fira “per a augmentar les vendes”.

Molt més optimista es va mostrar el president del grup Pamesa, Fernando Roig, que va afirmar que, pel que a ells respecta, estan en “un bon moment”. De fet, l’empresari preveu un creixement d’entre el 10 i el 15% respecte a l’any passat.

Reivindicacions del sector tauleller

Roig va aprofitar la cita per a demanar als polítics solucions en matèria de transport i energies per a augmentar la competitivitat del clúster tauleller respecte als seus competidors estrangers. En aquest sentit, va demanar proximitat a les mines, optimitzar els desplaçaments de camions augmentant la càrrega i agilitzar la burocràcia perquè els empresaris puguen desenvolupar estratègies que els ajuden a ser més competitius. En aquest sentit, va posar de relleu la planta fotovoltaica que ha posat en marxa a Onda (la Plana Baixa) i va insistir en la necessitat d’aprofitar l’energia solar en la indústria.

Els presidents de les dues patronals van aprofitar la presència a la fira per a reivindicar una vegada més la necessitat de rebaixar els costs de l’energia, especialment el gas, per a poder ser competitius en els mercats internacionals. De fet, segons Font de Mora, les empreses valencianes paguen entre 6 i 7 vegades més que els seus competidors.

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va mostrar durant la seua visita als principals expositors valencians en Cersaie el seu suport a les reivindicacions del sector en matèria energètica. Per això, en la mateixa línia que les dues patronals, va demanar a la CEOE que rectifique les seues declaracions en les quals titllava de “barbaritat” la revisió reguladora que planteja la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per al sector del gas, en la qual es planteja un ajust de preu en el transport i la distribució.

La pròxima cita, Cevisama

La pròxima gran cita del sector tauleller tindrà lloc a Fira València al febrer. La fira Cevisama serà l’oportunitat de saber si finalment el clúster tauleller valencià ha consolidat la línia de creixement exportador que va començar al juliol, i de veure com han fet front a la situació d’incertesa internacional provocada pel proteccionisme i el Brèxit.

Mentrestant, el president Puig es va comprometre a donar suport al sector per a potenciar la seua productivitat i internacionalització. Tant és així que, com que la Generalitat no té competència en la gestió del gas, el president es va comprometre a reunir-se amb el president de Red Eléctrica, Jordi Sevilla, per a tractar que es reduïsquen els entrebancs per a desenvolupar l’autoconsum empresarial amb energies renovables.

Comparteix

Icona de pantalla completa