Diari La Veu del País Valencià
Els Centres Dona 24 Hores van atendre 2.395 dones, xiquetes i adolescents víctimes de violència masclista en 2018

VALÈNCIA. Els Centres Dona 24 Hores dependents de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives han atés 2.395 dones víctimes de la violència de gènere i masclista al llarg de 2018, de les quals 69 són xiquetes i adolescents menors d’edat.

Quant a la procedència territorial de les atencions a dones cal assenyalar que 1.022 corresponen al de València, 525 al centre de Castelló de la Plana, 500 al d’Alacant, 218 al de Dénia (la Marina Alta) i 130 al de Torrevella (el Baix Segura).

Així, ho ha explicat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui ha assenyalat que es van interposar 1.529 denúncies, és a dir, sis de cada deu de les 2.395 dones i xiquetes víctimes de la violència masclista ateses en els Centres Dona durant l’any passat van denunciar.

Sobre aquest tema Oltra ha explicat que encara són molt poques les denúncies que es presenten des de l’entorn de la víctima i per això ha demanat la seua implicació i la de la societat en general. “És el moment d’actuar, de situar-se al costat de la víctima, de denunciar i de derrocar eixos murs, perquè la violència de gènere no és una qüestió domèstica, no és una qüestió intrafamiliar, sinó que és una cosa que interpel·la a tota la societat”.

També ha indicat que 69 de les persones ateses víctimes de violència masclista en aquestos centres van ser menors de 14 a 18 anys, d’elles 32 per maltractament físic i psíquic, 10 per maltractament psíquic, 6 per agressió sexual, 20 per abús sexual i 1 per assetjament sexual.

Oltra ha puntualitzat que la nova llei valenciana d’Infància i Adolescència estableix que els xiquets i xiquetes víctimes de violència masclista domèstica “tenen dret a viure en una casa sense violència” i per això ja no hauran d’eixir de la seua llar, “seran els agressors que són l’amenaça i el perill, els que hagen d’abandonar el domicili”.

Tipus de maltractament

En referència al balanç d’atencions, la vicepresidenta del Consell ha explicat que de les 2.395 dones, xiquetes i adolescents víctimes de violència de gènere que van ser ateses per primera vegada en els centres de València, Castelló de la Plana, Alacant, Dénia i Torrevella, la problemàtica més freqüent ha sigut la del maltractament físic i psíquic, amb un total de 1.538 casos de dones i 32 de xiquetes i adolescents.

La segona problemàtica més atesa van ser els maltractaments psíquics amb 659 dones i 10 xiquetes i adolescents. Respecte a les problemàtiques relacionades amb la violència sexual, es van atendre un total de 129 dones i 27 xiquetes i adolescents.

Nous centres en 2019

Mónica Oltra ha posat l’accent que el seu departament preveu l’obertura enguany de dos nous Centres Dona 24 Hores en les localitats d’Elx (el Baix Vinalopó) i Vinaròs (el Baix Maestrat), que s’uneixen al que ja s’ha obert aquesta legislatura a Torrevella i als espais a València i Dénia, remodelats i dignificats també enguany, on també s’ha ampliat l’horari d’atenció.

Així mateix, ha destacat la posada en marxa d’un servei ambulatori per a l’atenció de les dones víctimes de violència de gènere a l’interior del territori, que tindrà en compte les “particularitats de les zones rurals”.

Aquest servei estarà compost per uns equips itinerants que es coordinaran des de quatre bases fixes, que estaran situades en les localitats d’Elda (el Vinalopó Mitjà), Iàtova (la Foia de Bunyol), Sogorb (l’Alt Palància) i Sant Mateu (el Baix Maestrat), tindran una estructura similar a la dels Centres Dona 24 Hores i la seua coordinació serà assumida per una lletrada, acompanyada d’una auxiliar administrativa.

La part de la intervenció estarà coberta per psicòlogues, treballadores socials, educadores socials i tècniques d’integració social. Això suposarà, segons ha indicat la vicepresidenta, la contractació d’al voltant de 50 persones i una inversió d’al voltant de 4 milions d’euros.

La previsió és que des de la seu d’Elda es puguen atendre les comarques de l’Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l’Alcoià, el Comptat, la Costera i la Vall d’Albaida. Des de Iàtova es prestarà servei a la Canal de Navarrés, la vall de Cofrents-Aiora, la Plana d’Utiel-Requena, el Racó d’Ademús i la Serrania.

Mentre que a Sogorb es coordinarà les comarques de l’Alt Palància, l’Alt Millars i l’Alcalatén i a Sant Mateu les dels Ports i el Baix i l’Alt Maestrat.

Les unitats itinerants realitzaran “intervenció biopsicosocial amb dones supervivents i assessorament per a una vida independent, ajudant les dones en la sol·licitud de prestacions socials com la renda valenciana d’inclusió o en la cerca activa d’ocupació i habitatge”, ha explicat Oltra, qui ha assenyalat que es coordinaran amb la Xarxa Valenciana d’Igualtat, que enguany arribarà a 101 municipis o mancomunitats.

Centres Dona 24 Hores

Els Centres Dona 24 Hores són un recurs públic i gratuït especialitzat en l’atenció a dones que pateixen maltractaments físics, psíquics, agressions sexuals, abusos sexuals i assetjament sexual en l’àmbit laboral. Són una resposta institucional que tracta d’atendre de forma integral i continuada aquesta problemàtica social.

Són un servei d’urgència, que ofereix una resposta immediata en qualsevol moment del dia o de la nit, per la qual cosa romanen oberts les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, excepte els Centres Dona de Dénia i Torrevella que funcionen els 365 dies de l’any des de les 8.00 hores fins a les 22.00 hores.

Comparteix

Icona de pantalla completa