Diari La Veu del País Valencià
El centre excursionista de València serà la seu de la nova biblioteca de Ciutat Vella

VALÈNCIA. La regidora delegada d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València i responsable de les biblioteques municipals, Maria Oliver, ha fet aquest dijous balanç dels tres anys de legislatura i ha aprofitat per a destacar “l’esforç del consistori per a dignificar els espais” ja existents, en lloc de crear-ne nous. En eixe sentit, Oliver ha anunciat l’adequació de quatre nous espais com a biblioteques, entre ells, l’antic centre excursionista a Ciutat Vella, que durant aquest any començarà la seua reforma perquè en el mateix període puga entrar en funcionament la planta baixa de l’edifici.

A més, al llarg del primer trimestre de 2019 entrarà en funcionament la biblioteca de Trinitat. Així mateix, Oliver ha destacat la futura obertura de la biblioteca Carola Reig al barri de Benimaclet i el trasllat de la biblioteca d’Orriols a l’escoleta de la Senyera, una vegada que les obres de la nova escoleta d’aquest barri estiga acabada en un període aproximat de sis mesos.

“No tenim tanta intenció d’ampliar la xarxa de biblioteques, com de dignificar els espais”, ha ressaltat Oliver, qui ha recordat que així s’ha donat resposta a les manifestacions de la ciutadania davant “les deficiències existents”. A més, la regidora ha indicat que en breu es presentarà la nova senyalística de les biblioteques municipals per a donar “una imatge corporativa” i donar visibilitat als centres, ja que moltes vegades la ciutadania no els coneix.

Tres anys, en xifres

Durant els tres anys de legislatura, s’ha incrementat en un 21% el nombre de socis de les biblioteques fins a arribar a les 87.573 persones, enfront de les 72.354 de 2016. Així ho ha explicat la regidora Oliver en donar a conéixer algunes xifres de balanç, qui també ha destacat que hi hagut un increment del 10% dels fons bibliogràfics audiovisuals i que s’han adquirit 12.383 nous exemplars en aquest període. Des de 2017, la demanda de préstecs digitals a través de la plataforma e-biblio ha augmentat un 96%, de manera que ha arribat als 4.420 préstecs en 2018.

Així mateix, Oliver ha destacat l’impuls a la cogestió ciutadana dels espais culturals de què es disposa a les biblioteques. “No es tracta només de fer cultura als barris, sinó des dels barris”, ha afirmat. De fet, des de l’inici de la legislatura el nombre d’activitats a les biblioteques municipals ha crescut en un 68%: de les 859 de 2016 a les 1.446 de 2018.

A això se sumen les activitats formatives, que també tenen el seu espai en aquestos centres municipals i que han crescut en un 99%, de les 244 activitats registrades en 2016 a les 485 desenvolupades de l’any passat. “Això ens ha permés enfortir les relacions amb la comunitat educativa de cada barri”, ha subratllat la regidora. “L’objectiu, a més d’acostar la cultura als barris, és que eixos barris, la ciutadania, siguen protagonistes del fet cultural, que aporten i que siguen un element actiu en la generació de cultura”, ha dit.

A més, Oliver ha destacat el creixement en un 58% de les activitats d’animació lectora, especialment les dedicades al públic infantil, mitjançant diverses propostes, com ara contacontes i clubs de lectura.

Comparteix

Icona de pantalla completa