El Centre del Carme busca quin és el gest quotidià que defineix els valencians

La seu del Consorci de Museus comença la temporada amb una instal·lació que va evolucionant al llarg del temps i que invita el públic a formar-ne part del resultat 
7 febrer 2019 01:00h

VALÈNCIA. Gratar-se el cap, alçar el dit polze, moure les mans fent escarafalls, agafar un got. Quin és el gest quotidià que defineix els valencians? Aquesta és la incògnita que planteja la primera intervenció artística que inaugura la temporada expositiva del Centre del Carme aquest 2019.

La sala Carlos Pérez acull des d'aquest dijous 7 de febrer Fragments que representen el món, una intervenció artística que evolucionarà al llarg de tot l'any, ja que la primera capa del projecte comissariat per Diana Guijarro parteix dels clips audiovisuals elaborats per l'artista alcoiana Rosana Antolí. A aquestes píndoles que representen els gestos quotidians de ciutadans de Londres i Madrid se sumaran els que Antolí recollirà a València el proper 21 de febrer.

La instal·lació audiovisual es completarà a partir dels moviments habituals que Rosana Antolí seleccionarà al Centre del Carme. Així, els visitants podran participar com a models gestuals durant un minut, temps en què Antolí gravarà els gestos quotidians per a crear finalment el mapatge audiovisual que defineix València. El vídeo amb el gest dels valencians se sumarà als que integren ja la instal·lació i al projecte que desenvolupa l'alcoiana a Londres –on resideix–, a través del qual posa en qüestió el concepte d'identitat, és a dir, com els moviments diaris d'una ciutat i que poden ser considerats genuïns es reprodueixen en altres parts del món aparentment distints.

Fragments que representen el món respon al segon moment del cicle 'Totalitat i infinit. Economies de la transferència en un altre(s) temps(s) per a l'art', que va començar l'any passat a través d'una de les convocatòries públiques del Consorci de Museus. Això no obstant, la instal·lació es presenta com una obra inacabada que evoluciona al llarg del temps a través d'altres quatre accions artístiques previstes en la sala. Així, el públic formarà part del progrés i dels canvis de l'obra, però també l'escultor Gerard Ortin i l'artista Rodríguez Méndez intervindran en la sala el 7 de març, mentre que Fran Meana farà el mateix el 28 de març i Julia Mariscal, el 4 d'abril.

El resultat, al llarg dels mesos en què la intervenció ocupe la sala Carlos Pérez, és "imprevisible", ja que es tracta d'una acció pensada per a "transgredir" la manera tradicional d'interactuar amb l'art, ha destacat el director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, aquest dijous durant la presentació del projecte. Aquesta manera de plantejar una interacció entre l'artista, l'art i l'espectador davant una instal·lació que canvia segons l'acció de tots els individus –artistes i visitants– "és una cosa que ja fa temps que es produeix a Europa i a Espanya", ha recordat la comissària, però que a València, "a conseqüència dels anys de retard", ha apuntat Pérez Pont, encara no s'havia donat.

Amb Fragments que representen el món, el Centre del Carme, que aquest dimecres era inclòs entre les millors 100 institucions culturals de l'Estat –el número 33, concretament–,  fa un pas més enllà de la contemplació de llenços o escultures per a convertir-se en "un espai d'agitació cultural", han defensat la comissària i el director del Consorci de Museus.

next