Diari La Veu del País Valencià
La cendra de les falles reviva la idea d’una taxa turística a València

VALÈNCIA. Encara amb el fum de la Cremà esvaint-se, els polítics fan balanç de les festes grans de la ciutat de València. Unes Falles marcades per les imatges de la Llotja plena de brutícia i orina després d’una revetlla i que oferien una visió molt poc atractiva d’un dels patrimonis arquitectònics més emblemàtics de la ciutat. Ara, amb les cendres dels monuments fallers ja arreplegats, els representants de la ciutadania es plantegen com es poden millorar les pròximes Falles i si una taxa turística pot ser la solució per a cobrir la despesa a les arques municipals que suposa la gran afluència de visitants.

Les Falles, que van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2016, suposen no només ingressos per a la ciutat, sinó també una despesa assumida per les diferents administracions públiques per tal de reforçar, entre altres aspectes, el dispositiu de seguretat i la neteja urbana, amb l’augment de 7.111 jornades de treball de mitjans humans.

L’alcalde de València i candidat de la coalició Compromís a reeditar el seu mandat, Joan Ribó, es va manifestar aquest dimarts al respecte. Ribó, qui a l’octubre ja va sondejar als seus seguidors en Twitter sobre la possibilitat d’incorporar una taxa turística per a col·laborar en la neteja de la ciutat, va recordar que aquesta mesura “depén d’una llei autonòmica”, alhora que va assenyalar que no hi ha prevista una taxa per a uns dies, com seria el cas de la setmana fallera.

El primer edil, que en l’enquesta a la xarxa social va aconseguir el suport de més del 80% dels tuitaires consultats, va exposar poc abans de l’última mascletà que “el tema de la taxa, en general, s’ha de parlar”. “Aplicar-ho és molt important en aquests moments de creixement continuat de turisme a la ciutat”, va assenyalar Ribó, qui va recordar que el turisme “suposa despeses de neteja i de seguretat i això s’haurà de finançar, com es fa pràcticament en totes les ciutats europees i en algunes espanyoles, com ara Palma o Barcelona”.

També a l’octubre de l’any passat el Bloc de València –una de les tres formacions de la coalició valencianista– va destacar la seua defensa “de manera decidida” de la implantació d’una taxa turística a la ciutat durant la pròxima legislatura. La seua intenció és “pal·liar els efectes negatius que es deriven del turisme” amb l’objectiu de reinvertir els ingressos en habitatge social i a millorar el servei de neteja.

La proposta de taxa socialista

Agafar la capdavantera, eixe sembla l’objectiu de la regidora delegada de Turisme i candidata del PSPV a l’Alcaldia de València, Sandra Gómez, qui aquest dimecres va anunciar que entre les propostes del programa socialista per als pròxims comicis municipals es troba “la creació d’una taxa turística que s’haurà de consensuar amb el sector hoteler”.

Tot i que l’aplicació de l’impost dependria del previ desenvolupament d’una llei reguladora per part de la Generalitat, Gómez va recordar que “hi ha hagut voluntat per la seua part que siguen els ajuntaments els qui puguen establir taxes turístiques” i que, si no fora així, buscarien “vies d’imposició alternatives”.

Comparteix

Icona de pantalla completa