CCOO i UGT limiten la vaga del 8 de març a aturades de dues hores

El moviment feminista, Intersindical, CGT i CNT han convocat una vaga de 24 hores
22 febrer 2019 13:00h
CCOO i UGT han convocat a les 12 hores del dia 8 de març els treballadors a les Torres dels Serrans. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Els secretaris generals d'UGT i CCOO, Ismael Sáez i Arturo León, respectivament, han aprofitat el dia europeu en el qual es reivindica la igualtat salarial per a presentar la seua convocatòria d'aturades per a la vaga feminista del 8 de març. La proposta dels sindicats majoritaris, com l'any passat, és la de limitar la vaga, mixta, a aturades parcials de dues hores en la majoria de sectors i estendre-la a 24 hores en educació i mitjans de comunicació.

Segons han explicat, amb les aturades només de dues hores –que seran de 12 hores a 14 hores pel matí, i de 16 hores a 18 hores en el torn de vesprada– es pretén "evitar a les dones tensions innecessàries". Al seu entendre, les vages generen tensions i convocar una vaga de 24 hores en certs sectors, com ara el de les cambreres de pis, pot posar les dones en una situació complicada. Segons han explicat, moltes dones treballen amb jornades parcials de manera involuntària "i el seu salari no les trau de pobres" i no es poden permetre perdre el sou d'eixe dia. Al respecte, Sáez ha assegurat "que no és més feminista qui convoca la vaga més llarga".

Per al sector sanitari, la vaga està convocada de 17.30h a 19.30h perquè els sindicats consideren que així podran secundar millor la convocatòria. Respecte al seguiment de l'any passat, CCOO i UGT consideren que la protesta va ser "un èxit" però apunten que el seguiment per sectors va ser desigual.

Altres sindicats, com ara Intersindical i la CGT, sí que han convocat vagues de 24 hores, de manera que donen compliment a la reivindicació del moviment feminista, que, com que no està constituït com a sindicat, no pot convocar una vaga laboral. 

Arturo León ha explicat que la vaga que es convoca és en educació, cures, consum i vaga laboral, i que l'objectiu és "agitar el món del treball i omplir els carrers de manera amable i cooperativa amb el moviment feminista". Enguany, segons han explicat els sindicats, la vaga té una importància major, si cap, a la de l'any passat, a causa de la irrupció de forces polítiques d'extrema dreta. "Els nostàlgics de temps passats no tenen cabuda en una societat democràtica avançada", ha assenyalat el representant de CCOO.

Sobre les diferències de plantejament amb el que demana el moviment feminista, Cloti Iborra, la responsable d'igualtat de CCOO, ha destacat que tot i que els mitjans no són els mateixos, els objectius de la reivindicació sí que són compartits. 

Recorregut de la manifestació

CCOO i UGT han convocat a les 12 hores del dia 8 de març els treballadors a les Torres dels Serrans, des d'on començaran una marxa que anirà per la plaça de Manises i el carrer de la Pau per a trobar-se amb la columna d'estudiants al carrer Colom. 

Allí està prevista una concentració front a la Delegació del Govern espanyol al País Valencià per a reclamar una llei d'igualtat salarial, perspectiva de gènere en els convenis col·lectius, la creació d'un agent d'igualtat en les empreses i que els plans d'igualtat siguen obligatoris en totes les empreses. Tot i que la concentració es farà front a la Delegació del Govern espanyol, no es concentren allí per a protestar contra l'actual govern, que consideren que està actuant correctament en matèria d'igualtat.

next